Principală  —  IMPORTANTE   —   Asasini, de negăsit: aproape un…

Asasini, de negăsit: aproape un deceniu de la omorul oamenilor de afaceri Igor Țurcan și Igor Basarab

Acum zece ani, două crime răsunătoare au zguduiut întreaga societate. Este vorba despre omorul fostului președinte al Federației de Tenis din R. Moldova, Igor Țurcan, dar și a omului de afaceri Igor Basarab. Deși inițial subiectul a fost pe larg mediatizat, în spațiul public nu a fost prezentată o finalitate a celor două dosare.

Solicitați să ne comunice la ce etapă se află investigarea celor două cazuri, reprezentanții Procuraturii Generale ne-au comunicat că nu i-au identificat pe autorii crimelor.

„În condițiile existenței unor bănuieli cu privire la implicarea, în comiterea omorului lui Igor Țurcan și Igor Basarab, a acelorași persoane, pe 27 septembrie 2012, ambele dosare au fost conexate într-o procedură unică, care, în decembrie 2015 a fost suspendată pe motiv că nu au fost stabiliți autorii crimelor”, este precizat în răspunsul oferit de către procurorul Maria Vieru.

Fostul șef al Federației de Tenis din Moldova, Igor Țurcan, a decedat în iunie 2011 în urma exploziei unui automobil în centrul Chișinăului. ZdG scria atunci că automobilul a fost adus în R. Moldova prin contrabandă și avea numere false. Mașina a explodat chiar în momentul în care Igor Ţurcan ieşise din sediul Federației de Tenis. Acesta a fost transportat la spital, însă după trei ore a decedat.

Atunci s-a vehiculat că accidentul ar fi fost cauzat de explozia unei butelii de gaze, aflată în automobil, sau că decesul lui Țurcan a fost o comandă politică, sau o reglare de conturi.

Oamenii legi au identificat atunci și un suspect. Este vorba de fostul polițist Ion Agaci, care era învinuit de complicitate la asasinarea lui Țurcan. La un an de la reține, Agaci a fost însă scos de sub urmărire penală, pe motiv că „faptele sale nu întrunesc elementele consitutive ale infracţiunii”. În prezent, Agaci este primar din partea Partidului Socialiștilor în satul Bujor, raionul Hâncești.

În presă s-a vehiculat că suspect de asasinarea lui Țurcan a fost și fostul polițist Ion Stratulat, împușcat în 2011 într-un local din centrul Chișinăului.

Foto: riseproject.ro

Opinia publică nu a aflat nici cine sunt asasinii omului de afaceri Igor Basarab. În 2010 acesta a fost împușcat într-un parc din sectorul Râșcani al capitalei. În urma declarațiilor martorilor de la fața locului, oamenii legii au reușit să elaboreze și un portret-robot al asasinului. Reprezentanții ministerul de Interne mai declarau că cel care a tras era un killer profesionist.

Foto: timpul.md

Oamenii legii nu excludeau că omorul ar fi fost legat de activitatea omului de afaceri, dar și cu o tentativă de omor anterioară asupra lui Basarab. În 2008 cineva l-a împușcat pe Basarab dintr-un copac aflat în apropierea biroului său. Omul de afaceri a fost atunci rănit, însă a scăpat cu viață.

Fostul polițist Ion Stratulat a fost considerat suspect și în cazul omorului lui Igor Basarab.

Aceste două cazuri nu sunt singurele în care oamenii legii nu au reușit să îi pedepsească pe cei vinovați de omor sau, cel puțin, să îi identifice pe făptași. 

Doar în anul 2019, în R. Moldova au fost înregistrate circa 30 de mii de infracțiuni, dintre care peste 5 mii au fost grave, deosebit de grave și excepțional de grave. Fiecare a treia infracţiune a fost săvârşită în locuri publice. Cu aplicarea armelor de foc, explozivelor şi grenadelor au fost săvârşite 110 infracţiuni, inclusiv: 32 cazuri de huliganism, 23 cazuri de vătămări intenţionate, 15 cazuri de omor şi 8 cazuri de tâlhării.

Din totalul infracțiunilor, oamenii legii au reușit să finalizeze urmărirea penală în peste 12 mii de cazuri, iar peste 10 mii au fost trimise în judecată.