Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Decizia PA în procesul…

DOC Decizia PA în procesul penal pornit după acuzațiile PDM despre finanțarea PSRM din Rusia

Procurorii anticorupție nu au identificat nicio acțiune care ar constitui element de finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Procuratura Anticorupție (PA) susține că la 8 iulie 2019 a fost emisă o ordonanță de refuz în pornirea unui dosar penal, deoarece „nu s-au confirmat careva acțiuni de finanțare ilegală a PSRM” după verificările efectuate drept urmre a apariției în public a înregistrăii video a discuției dintre președintele Igor Dodon, fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și fostul vicepreședinte la PDM Serghei Iaralov.

Având în vedere interesul public, Ziarul de Gardă a solicitat instituției anticorupție ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale. PA a invocat că acest lucru ar putea afecta „interesele altor persoane”.

Pe 8 iunie 2019, în plină criză politică, una dintre televiziunile deținute de fostul lider al democraților a publicat mai multe secvențe ale negocierilor dintre șeful statului și Vlad Plahotniuc privind formarea unei alianțe de guvernare.

În timpul discuțiilor, Dodon ar afirma, susțin reprezentanții Partidului Democrat, că PSRM a fost finanțat, până în luna aprilie 2019 de către Federația Rusă cu sume de aproape un milion USD pe lună.

Pe 11 iunie 2019, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un proces penal în urma acuzațiilor de finanțare ilegală din exterior a PSRM.

Tot atunci, Eduard Harunjen, la acel moment procuror general al R. Moldova, declara că „informațiile apărute în spațiul public au dat o lumină nouă la tot ce exista până acum” în dosarul penal gestionat de PA care viza finanțarea PSRM-ului cu bani din Bahamas.

Ziarul de Gardă nu a primit niciun răspuns de la PA pe acest subiect, deși solicitarea a fost făcută încă la începutul lunii septembrie.