Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) CV-ul și afacerile noului…

(doc) CV-ul și afacerile noului arhitect-șef al Chișinăului

La 24 mai, Sergiu Borozan a devenit noul arhitector-șef al municipiului Chișinău, fiind numit în funcție de Dorin Chirtoacă în urma unui concurs public pentru ocuparea postului de șef al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare. Acesta asigură interimatul funcției de mai bine de opt luni, din 8 septembrie 2016, aceeași zi în care fostul arhitect-șef al capitalei, Ion Carpov și prezentat din propria inițiativă demisia, invocând participarea sa într-un „proiect internaţional de construcţii şi arhitectură”. 

Sergiu Borozan este arhitect de profesie, lector superior la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Tehnice din Moldova. La concursul organizat de Primărie au participat alți doi candidați, Alexei Țurcan și  Lilian Mămăligă. Ultimul nu a susținut decât proba scrisă, iar Țurcan a primit cu 0,3 puncte mai puține decât Borozan la etapa interviului.

Potrivit CV-ului publicat de Primărie la numirea sa în funție de arhitector-șef interimar, Sergiu Borozan are o experiență de 34 de ani în domeniul arhitecturii. Acesta este lector superior al Departamentului „Arhitectură”, de la Universitatea Tehnică a Moldovei, membru al Uniunii Arhitecților din Moldova și autor al mai multor lucrări științifice în domeniu. Sergiu Borozan este arhitectorul mai multor edicifii, case individuale și centre comerciale din Moldova, dar și de peste hotare.

În același act, Sergiu Borozan preciza că la acel moment, septembrie 2016, era director și arhitector-șef al firmei tehnico-științifice „Arhitect-Faur” SRL.

Astăzi, potrivit informațiilor publice,  „Arhitect-Faur” SRL este condusă de Ivan Lozan. Acesta a preluat conducerea firmei în septembrie 2016 de la Sergiu Borozan, când acesta a fost numit srhitector-șef interimar al Chișinăului. O lună mai târziu, în octombire 2016, are loc și schimbarea fondatorului, respectiv Lozan îl înlocuiește pe Borozan.

În ianuarie 2017, Ivan Lozan preia conducerea și altei firme administrate și fondate anterior de către Sergiu Borozan,  „Giprostroimost” SRL.