(doc) CSJ: Fratele fostului premier Tarlev a admis un conflict de interese în funcția de primar al satului Bașcalia

Petru Tarlev, fratele fostului premier al R. Moldova Vasile Tarlev, a admis un conflict de interese prin faptul că în funcția de primar al satului Bașcalia, r. Basarabeasca nu a declarat calitatea sa de fondator al unui SRL. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat o încheiere irevocabilă la sfârșitul anului trecut prin care a menținut decizia instanței de apel în acest sens, după ce actul de constatare a incompatibilității, emis de fosta Comisie Națională de Integritate, a fost contestat în instanță.

După ce în iunie 2015 a fost ales pentru al al patrulea mandat în funcția de primar al satului Bașcalia, r. Basarabeasca, fosta Comisie Națională de Integritate, actuala ANI, a verificat declarația de interes personal şi cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2015, depuse de fratele fostului premier.  La 28 iulie 2016, instituția a emis un un act prin care a constatat că Petru Tarlev a încălcat regimul juridic al declarării intereselor personale pentru anul 2015 prin faptul că nu a declarat calitatea sa de fondator cu 100% cota-parte la SRL „Demitan”.

Petru Tarlev a explicat că din 1 aprilie 2004, director-administrator al SRL „Demitan” a fost numită Nadejda Tarlev, iar la 5 octombrie 2010, activele SRL „Demitan” şi anume staţia de alimentare şi terenul aferent au fost vândute SRL „Vlasco”. Primarul democrat susține că din momentul înstrăinării bunurilor, SRL-ul nu mai activează ca agent economic, nu are venituri şi nici nu are careva funcţii retribuite, iar din aceste considerente a depus o cerere cu privire la intentarea procesului de insolvabilitate în privința SRL „Demitan”.

În timp ce Judecătoria Basarabeasca i-a dat dreptate primarului PDM și a anulat integral Actul de constatare emis de CNI, Curtea de Apel a casat hotărârea instanței de fond.

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au considerat neîntemeiate concluziile instanţei de
fond și au stabilit că  insolvabilitatea SRL-ului a fost constatată abia la 12 septembrie 2016, cu intentarea procedurii simplificată a falimentului – adică doar după ce CNI a inițiat controlul privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor pentru anul 2015.

La 29 noiembrie 2017, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a respins recursul declarat de către Petru Tarlev și a pronunțat o încheiere irevocabilă.

Petru Tarlev este fratele mai mic al lui Vasile Tarlev, fost premier între anii 2001-2008.

Foto antet: Jurnal TV

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *