Principală  —  IMPORTANTE   —   (doc) CSJ: Fratele fostului premier…

(doc) CSJ: Fratele fostului premier Tarlev a admis un conflict de interese în funcția de primar al satului Bașcalia

Petru Tarlev, fratele fostului premier al R. Moldova Vasile Tarlev, a admis un conflict de interese prin faptul că în funcția de primar al satului Bașcalia, r. Basarabeasca nu a declarat calitatea sa de fondator al unui SRL. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat o încheiere irevocabilă la sfârșitul anului trecut prin care a menținut decizia instanței de apel în acest sens, după ce actul de constatare a incompatibilității, emis de fosta Comisie Națională de Integritate, a fost contestat în instanță.

După ce în iunie 2015 a fost ales pentru al al patrulea mandat în funcția de primar al satului Bașcalia, r. Basarabeasca, fosta Comisie Națională de Integritate, actuala ANI, a verificat declarația de interes personal şi cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2015, depuse de fratele fostului premier.  La 28 iulie 2016, instituția a emis un un act prin care a constatat că Petru Tarlev a încălcat regimul juridic al declarării intereselor personale pentru anul 2015 prin faptul că nu a declarat calitatea sa de fondator cu 100% cota-parte la SRL „Demitan”.

Petru Tarlev a explicat că din 1 aprilie 2004, director-administrator al SRL „Demitan” a fost numită Nadejda Tarlev, iar la 5 octombrie 2010, activele SRL „Demitan” şi anume staţia de alimentare şi terenul aferent au fost vândute SRL „Vlasco”. Primarul democrat susține că din momentul înstrăinării bunurilor, SRL-ul nu mai activează ca agent economic, nu are venituri şi nici nu are careva funcţii retribuite, iar din aceste considerente a depus o cerere cu privire la intentarea procesului de insolvabilitate în privința SRL „Demitan”.

În timp ce Judecătoria Basarabeasca i-a dat dreptate primarului PDM și a anulat integral Actul de constatare emis de CNI, Curtea de Apel a casat hotărârea instanței de fond.

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au considerat neîntemeiate concluziile instanţei de
fond și au stabilit că  insolvabilitatea SRL-ului a fost constatată abia la 12 septembrie 2016, cu intentarea procedurii simplificată a falimentului – adică doar după ce CNI a inițiat controlul privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor pentru anul 2015.

La 29 noiembrie 2017, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a respins recursul declarat de către Petru Tarlev și a pronunțat o încheiere irevocabilă.

Petru Tarlev este fratele mai mic al lui Vasile Tarlev, fost premier între anii 2001-2008.

Foto antet: Jurnal TV