Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Cariera și averea oficială…

(doc) Cariera și averea oficială a doi magistrați propuși Parlamentului pentru a face dreptate la CSJ

Fotoliile vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) ar putea fi ocupate de magistrații de la Judecătoria Chișinău Victor Boico și Victor Burduh, ultimul este vicepreședinte al instanței din capitală. Cei doi au fost desemnați astăzi, 3 aprilie, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), câștigători ai concursurilor anunțate pentru aceste posturi. Candidaturile celor doi urmează a fi propuse Parlamentului pentru numire în funcție.

Victor Burduh a fost singurul candidat înscris în primul concurs anunțat de CSM pentru un fotoliu vacant de judecător la CSJ. Consiliul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor din subordinea CSM i-a atribuit acestuia calificativul „foarte bine” pentru performanțele sale, iar Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor l-a evaluat cu un punctaj de 80 de puncte.

Victor Burduh, în sistem de aproape două decenii, este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din ianuarie 2017. Anterior a deținut funcția de președinte al Judecătoriei Ciocana.

În 2017, Victor Burduh a fost remunerat cu 276 428 de lei sau circa 23 de mii de lei lunar în funcția de judecător, vicepreședinte al instanței Chișinău și formator la Institutul Național al Justiției. Anul trecut, magistratul a vândut cu 60 de mii de euro un apartament de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală. Acesta susține că nu are în proprietate vreun automobil și nici nu conduce vreo mașină prin comodat. Până la sfârșitul anului curent, Victor Burduh urmează să restituie o datorie de 200 000 de lei, contractată în 2010 cu o rată a dobânzii de 18%.

În cel de-al doilea concurs pentru funcția de magistrat la CSJ s-au înregistrat Oxana Robu și Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău și Victor Boico de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău. Câștigător a fost desemnat magistratul Boico, chiar dacă acesta a înregistrat cel mai mic punctaj fiind evaluat de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor, 73 de puncte. Oxana Robu a fost apreciată cu 83 de puncte, iar Liubovi Brînza – cu 77 de puncte.

Judecătorul Victor Boico a făcut carieră în justiție la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, fiind unicul loc de muncă unde a activat din data accederii în sistem, 13 iulie 1995.

Boico a fost președintele completului de judecată care la 20 aprilie 2017 l-a condamnat pe controversatul om de afaceri, Veacesalv Platon, la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, sentința fiind ulterior menținută de magistrata Liubovi Brînza.  Liubovi Brînza a fost contracandidata lui Boico în acest concurs, dar nu a întrunit voturile membrilor CSM.

În august 2014,  Victor Boico, magistrat la Judecătoria Buiucani din capitală, după un proces care a durat peste cinci ani, i-a declarat nevonivați pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, în dosarul 7 aprilie 2009, după ce ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Boico este magistratul care în aprilie 2014 l-a condamat la închisoare pe Gheorghe Popa, primul judecător prins în flagrant cu mită în acest mileniu, în R. Moldova. După mai bine de trei ani de la acea decizie, CSJ a constatat că dosarul penal pe numele judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie şi procurori cu 200 USD în toamna anului 2013, a fost o provocare pusă la cale de către organele de drept.

Anul trecut, Victor Boico a avut venituri de 251 091 de lei la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și Institutul Național al Justiției, potrivit actului de avere depus de magistrat la Autoritatea Națională de Integritate.