Diaspora la Curtea de Apel. Unul dintre magistrații pe dosar pleacă din sistem

Ședința de judecată în dosarul „Diaspora vs R. Moldova”, începută astăzi la  ora 11:30 continuă și în aceste clipe. Magistrații Natalia Simciuc, Iulia Cimpoi și Victor Pruteanu de la Curtea de Apel Chișinău au respins mai multe demersuri ale avocaților care reprezintă interesele a 143 de cetățeni din străinătate care nu și-au putut exercita dreptul la vot. Judecătorii au refuzat, la fel ca instanța de fond,  să audieze doi martori care la 13 noiembrie, aflați în străinătate, au filmat cozile imense formate în fața secțiilor de votare unde buletinele au fost epuizate.

Unul dintre magistrații care examinează cazul, Victor Pruteanu, pleacă din sistem. Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie înaintată de acesta. Ulterior, demisia urmează a fi aprobată de președintele Nicolae Timofti.

Update: Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe.

Update: Magistrații au intrat în deliberare. Urmează a fi pronunțată decizia.

La 2 decembrie, după mai bine de 11 ore de ședin­țe și două ore de deli­be­ra­re, magis­tra­ta sect. Cen­tru, Dje­ta Chis­tol, a res­pins cere­rea de che­ma­re în jude­ca­tă a celor 143 de cetă­țe­ni din dias­po­ră, calificând-o drept „neî­te­me­ia­tă”. Alt­fel spus, instan­ța nu a recu­nos­cut fap­tul că ale­gă­to­ri­lor din stră­i­nă­ta­te le-a fost încăl­cat, la 13 noiem­brie, drep­tul la vot. Avo­ca­ții dias­po­rei vor con­tes­ta hotă­rârea moti­va­tă la Cur­tea de Apel.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. slava

  cati ani are judecatorul? poate pleaca in graba la pensie ca sa nu fie lipsit de pensia calculata din 80% din cotizatii, care este de facto de vreo 10 ori mai mare decat la profesori si medici!

 2. Teodor

  Acum judecatorii pleaca din motiv ca sa nu ajunga la puscarie pentru coruptie si alte faradelegi de pina acum, dar nu pentru ca diaspora neghioaba umbla prin instante.

 3. Vlad Ganea

  ei citi inca au plecat si toti fug ca simt ca le vin zilele racoritoare ,atit timp cit a fost Filea si ii tinea sub aripa nici prin gind sa plece din functie si acum siau aless momentul cel mai potrivit …

 4. alex kooper

  Eu nu inteleg de ce Diaspora nu era asa de deranjata ca Filat acesti 6 ani a furat mai tare ca Voronin pe care tot noi la gonit la indicatia manipulata de catre Filat in 2009 la 7 aprilie. Diaspora a devenit carnea de tun, si instrument de amanipula mintile de acasa.. De aia nu trebuie sa ne miram ca clanul a pun laba pe mintea a celor 143 de oameni care nu excludem ca sunt bine platiti.

 5. Dracon

  Pleaca paote ca stie ca va fi badjocori de nebunii ceea de Platformisti si PLMD-isti precum au fost si cei care la tras pe Filat la judecata.

 6. Vadim

  Cetatenii din diaspora au trebuit sa isi arate eroismul inscriindu-se la CEC in perioada prevazuta, dar nu umblind acum prin instante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *