Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii din noul dosar al…

Detalii din noul dosar al lui Platon: cine este judecătoarea căreia i-ar fi întins o cursă după ce aceasta a luat decizii care nu-l avantajau

Procuratura Anticorupție (PA) anunță astăzi, 21 august, că l-a trimis în judecată pe Veaceslav Platon, condamnat anterior la 25 ani de în două dosare penale, pentru alte trei capete de acuzare.

Omul de afaceri Veaceslav Platon, care iși ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, este acuzat, în noul dosar trimis în judecată de PA, că la începutul anului 2013 ar fi intrat în posesia copiei actelor de identitate ale magistratei Svetlana Novac, care activa în perioada respectivă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), și a deschis pe numele acesteia un cont de depozit de 300 000 euro la o bancă din străinătate.

Magistrata Svetlana Novac este cea care a judecat de-a lungul cel puțin patru dosare cu implicarea omului de afaceri Veaceslav Platon. În toate cele patru cazuri, completul de judecători din care făcea parte şi Svetlana Novac respingea recursurile lui Platon sau ale reprezentanţilor acestuia.

Potrivit procurorilor, suma de 300 de mii de euro, depozitată de Platon pe contul deschis pe numele magistratei Novac, constituia „veniturile ilicite”, obţinute de Veaceslav Platon „în urma organizării tranzitării lor prin acte și documente de executare fictive, cu instigarea angajaţilor instituţiei financiare, a executorilor judecătoreşti şi a magistraţilor din Republica Moldova de a abuza de funcţiile lor la întocmirea şi emiterea documentelor false”.

Ulterior, utilizând un card bancar fals și copia actelor de identitate pe numele magistratei Novac, prin intermediul POS-terminalului din cadrul filialei Centru a BC „Moldindconbank” SA, bancă al cărui pachet majoritar era deținut de Platon prin intermediari, acesta „a dispus punerea în circulaţie a cardului vizat, în lipsa și fără cunoștință de a cauză a judecătoarei, efectuând extragerea continuă, prin intermediul a 99 de operaţiuni bancare a sumei de 297 000 USD”.

Procuratura Anticorupție susține că Veaceslav Platon ar fi realizat acțiunile „urmărind scopul denigrării imaginii publice a magistratei”

Despre acest caz, Ziarul de Gardă a scris încă în 2013. Atunci, Procuratura Generală înforma că la 2 aprilie 2013 au fost deschise două dosare penale, care ulterior au fost comasate: unul pentru splălare de bani, iar altul pe faptul falsificării şi punerii în circulaţie a cardului bancar fals.

Acțiunile respective ale lui Veaceslav Platon sunt calificate de procurori drept fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor – infracţiuni săvârşite în proporţii deosebit de mari, infracțiuni pedepsite de lege cu închisoare de până la zece ani.

Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse, în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare, termen în care sunt incluși și cei 18 ani privațiune de libertate la care Platon a fost condamnat anterior.