• Detalii din culisele dosarului de trădare de Patrie pe numele ex-deputatului Bolboceanu

  Detalii din culisele dosarului de trădare de Patrie pe numele ex-deputatului Bolboceanu
  vizualizări
  05 august 2019 | 11:37

  Curtea de Apel (CA) Chișinău a trimis la rejudecare dosarul în privința ex-deputatului Iurie Bolboceanu, condamnat de prima instanță la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie, după ce a constatat că inculpatului i-au fost „încălcate esenţial drepturile garantate atât de Constituţia R. Moldova, CEDO, cât şi de Codul de procedură penală”. Încălcările respective, se arată în decizia motivată a CA Chișinău, „echivalează cu o eroare judiciară, care urmează a fi corectată prin casarea sentinţei primei instanţe cu dispunerea rejudecării cauzei”.

  Potrivit documentului, deși apărarea a invocat mai multe deficiențe privind administrarea probelor și formularea învinuirii, magistrații de la CA Chișinău au decis să trimită la rejudecare dosarul pe motiv că instanța de fond a încălcat drepturile apărării privind recuzarea judecătorilor, a organizat ședințe în lipsa inculpatului, dar și în lipsa apărătorului contractat de Iurie Bolboceanu, acordându-i un avocat din oficiu, și nu a anunțat corespunzător apărarea despre data și ora ședinței de judecată.

  În apelul depus la CA Chișinău, dar și în cadrul susținerilor verbale, avocatul Gheorghe Malic a invocat faptul că „deşi a fost urmărit mai bine de un an, Iurie Bolboceanu nu a fost reţinut în flagrant, nu a fost constatat nici un fapt, precum că inculpatul ar fi primit de la cineva ceva, nu a fost identificat nici un caz de transmitere de informaţii sau de primire a banilor”. Potrivit apărătorului, sentința cu 14 ani de închisoare a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău prin reproducerea învinuirii, pe când la dosar nu ar fi anexată nici o probă ce ar confirma că Alexandr Grudin, acel căruia, potrivit procurorilor, Bolboceanu i-ar fi furnizat informații secrete, ar fi ofiţer sub acoperire. Avocatul susține că pe tot parcursul examinării cauzei, Iurie Bolboceanu nu a vut acces la materialele dosarului, inclusiv imprimările video și audio care au fost atașate drept probe, iar solicitarea ca procurorul să prezinte originalul înregistrărilor, pentru a le putea compara cu conţinutul stenogramelor prezentate în instantă, a fost refuzată fără niciun motiv.

  În decizia motivată, CA Chișinău nu se pronunță referitor la aceste aspecte ale dosarului, care a fost examinat cu ușile închise și despre care Iurie Bolboceanu a declarat că este unul politic, acuzându-i pe democrați că i l-au deschis după ce a părăsit PDM-ul.

  Referitor la suma de 22 280 USD, ridicată de procurori din apartamentul familiei Bolboceanu și atribuită de procurori ex-deputatul drept „bunuri provenite din activitate criminală”, fiul ex-deputatului, Alexei Bolboceanu, a declarat că probe în acest sens nu ar putea să existe, deoarece banii îi aparțineau lui, fiind donații obținute la nuntă și cumetrie. Fiul ex-deputatului susține că a depus o cerere la Procuratură referitor la banii care i-au fost ridicați, dar nu a primit niciun răspuns până în prezent.

  Potrivit apărării, nu există nicio probă precum că între octombrie 2016-martie 2017, Iurie Bolboceanu i-a tansmis lui Alexandr Grudin, în acea perioadă diplomat al F. Ruse, „date concrete anticipative privind strategiile şi tacticele unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluţia tactică a acţinilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvemamînt bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice, informaţii cu potenţial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova”.

  Ex-deputatul a povestit că se cunoaștea cu Alexandr Grudin din a doua jumătate a anului 2015, dar nu a avut alte discuții cu acesta decât pe teme publice și că nu avea de unde să cunoască informații secrete, strategii de dezvoltare naţională sau tactici ale fracțiunilor politice, deoarece nu mai era deputat din decembrie 2014.

  Iurie Bolboceanu a declarat că nu cunoștea despre faptul că Alexandr Grudin ar fi fost „ofiţer sub acoperire al Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse” și că organele speciale din R. Moldova „nu i-au comunicat niciodată că diplomaţii acreditaţi şi acceptaţi de organele speciale ale statului au o altă identitate decât a cea de diplomat”.

  Potrivit lui Iurie Bolboceanu, acesta ar fi fost filat și înregistrat încă în 2014, deși învinuirea îi este formulată pentru 2016-2017. Acesta suține că la meteriale cauzei sunt atașate fragmente din discuțiile pe care le-a avut cu Grudin în 2015.

  Într-un caz, susține Bolboceanu, i-a povestit lui Alexandr Grudin cum a fost atacat de trei indivizi în fața casei și a încercat să-i explice acestuia situația, precizând că este conștient că în orice țară „un cetăţean nu poate fi complet apărat”, după care a declarat: „чуть-чуть безопасностин” (un pic de securitate – n.r.). Sintagma, afirmă Bolboceanu se regăsește în stenograma prezentată de procurori.

  Într-un alt caz, afirmă ex-deputatul, tot la sfârșitul anului 2015 a fost rugat de Grudin să-l ajute să găsească un alt apartament pentru chirie, iar diplomatul i-a răspuns cu „я благодарю” (vă mulțumesc – n.r.). Această expresie, de asemenea, s-ar regăsi în învinuire drept probă pentru divulgarea de către Bolboceanu a informațiilor secrete.

  CA Chișinău nu s-a referit la aceste aspecte, invocate de apărare, și a argumentat decizia de a trimite la rejudecare dosarul prin enumerarea unor încălcări ale dreptului lui Iurie Bolboceanu la un proces echitabil.

  Pe 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) pe motiv că nu se mai regăseşte în ea, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reţinut în flagrant de procurori şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) într-un dosar penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie, în timp ce ar fi furnizat informaţii „de interes naţional” lui Alexandr Grudin, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, informaţii ce puteau fi utilizate „în dauna suveranităţii şi securităţii R. Moldova”. Agentul străin a fost lăsat liber, deoarece convenţiile europene interzic aplicarea măsurilor de constrângere asupra ofiţerilor sub acoperire ataşaţi misiunilor diplomatice. Ulterior, la 29 mai 2017, cinci diplomați ruși au fost numiți persona non grata în R. Moldova. Printre cei cinci diplomați expulzați era și Alexandr GrudinLa 4 august 2017, dosarul a fost trimis în judecată. Iurie Bolbocean s-a aflat în penitenciar în toată această perioadă, măsura de arest fiind periodic prelungită de judecători.

  Pe 13 martie 2018, judecătorul Serghei Papuha l-a condamnat pe Iurie Bolboceanu la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Suma pe care urmează să o încaseze biroul de avocați selectat de Ministerul Justiției pentru a reprezenta R. Moldova la Stockholm în cazul cu Aeroportul Chișinău

  Biroul asociat de avocați „Buruiana & Partners” a fost selectat de comisia Ministerului Justiției luni, 3 august, pentru a reprezenta R. Moldova în fața Institutului de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din…
  Suma pe care urmează să o încaseze biroul de avocați selectat de Ministerul Justiției pentru a reprezenta R. Moldova la Stockholm în cazul cu Aeroportul Chișinău

  Alte 120 cazuri noi de COVID-19 și încă opt decese, înregistrate în ultimele 24 ore

  Alte 120 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate luni, 3 august, în Republica Moldova, dintre care 7 în regiunea transnistreană. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 2548…
  Alte 120 cazuri noi de COVID-19 și încă opt decese, înregistrate în ultimele 24 ore

  Deputat al Platformei DA solicită suspendarea unui ordin al MSMPS prin care s-a decis crearea a două secții pentru pacienții infectați cu Covid-19, în cadrul Spitalui din Ialoveni

  Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, susține că a solicitat luni, 3 august, suspendarea unui ordin emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu privire la crearea a două secții pentru tatarea p…
  Deputat al Platformei DA solicită suspendarea unui ordin al MSMPS prin care s-a decis crearea a două secții pentru pacienții infectați cu Covid-19, în cadrul Spitalui din Ialoveni

  Un nou coridor de tranzit al teritoriului R. Moldova, funcțional de luni, 3 august

  „Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva-Mamalîga, rutier” este noul coridor de tranzit al teritoriului Republicii Moldova, instituit pe lângă cele existente, transmite Poliția de Frontieră prin…
  Un nou coridor de tranzit al teritoriului R. Moldova, funcțional de luni, 3 august

  Primăria: Din cele 142 de instituții educaționale, în 65 de grădinițe și 14 școli din oraș și suburbii au fost finalizate lucrările de reparație capitală

  Primăria municipiului Chișinău informează că în 65 de grădinițe și 14 școli din oraș și suburbii au fost finalizate lucrările de reparație capitală, prevăzute pentru anul curent, iar în alte 56 de unități (27 I…
  Primăria: Din cele 142 de instituții educaționale, în 65 de grădinițe și 14 școli din oraș și suburbii au fost finalizate lucrările de reparație capitală

  În primul semestru al anului au fost eliberate cu aproape 18% mai puține autorizații de construire

  În primele șase luni ale anului au fost eliberate 1177 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale sau cu 17,8% mai puțin, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, anunță B…
  În primul semestru al anului au fost eliberate cu aproape 18% mai puține autorizații de construire