Detalii despre condamnarea ex-deputatului Bolboceanu: sentință cu 14 ani într-un dosar fără martori și ultimul cuvânt

Avocatul ex-deputatului Iurie Bolboceanu spune că nu a participat la ședința de astăzi, 13 martie, în care judecătorul Serghei Papuha l-a condamnat pe clientul său la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie și nici nu știe unde a avut loc respectiva ședință. Gheorghe Malic afirmă că toate ședințele din ultimele trei săptămâni, deși erau programate la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, au avut loc în Penitenciarul nr. 16 din capitală, de tip spital, acolo unde Bolboceanu a fost transferat din motive de sănătate.

Avocatul susține că s-a prezentat în dimineața zilei de astăzi, 13 martie, la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, acolo unde era programată ședința pentru ora 10.00, doar că aceasta nu a avut loc. Ulterior, acesta a fost anunțat că judecătorul a pronunțat sentința pe numele ex-deputatului Iurie Bolboceanu, căruia i-a fost oferit un avocat din oficiu. Potrivit apărătorului Gheorghe Malic, ședințele din ultimele săptămâni au avut loc în penitenciar, în dosar nu a fost audiat niciun martor, iar lui Iurie Bolboceanu nu i-a fost acordat dreptul la ultimul cuvânt. Avocatul spune că nu a știut despre faptul că ar urma să fie pronunțată hotărârea, deoarece ședințe pe dosar sunt programate pentru următoarele trei zile.

Sentința a fost pronunțată cu patru zile înainte de a expira termenul legal până când ex-deputatul democrat Iurie Bolboceanu poate fi ținut în arest, 17 martie. După această dată, dacă nu era pronunțată o decizie de condamnare, ex-deputatul urma a fi eliberat.

„Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, un fost deputat a fost recunoscut culpabil de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.337 alin.(1) Cod penal al Republicii Moldova – Trădare de Patrie, fiind condamnat la 14 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis și privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 4 ani”, scrie în comunicatul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, publicat la o oră după ce ar fi fost citită sentința. Potrivit aceluiași comunicat, instanța de judecată ar fi stabilit faptul că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt ar fi fost ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

„Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Potrivit circumstanțelor cauzei penale au fost stabilite elemente certe ale acțiunilor și practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate”, mai scrie în comunicatul de presă al PCCOCS.

Pe 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) pe motiv că nu se mai regăseşte în ea, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reţinut în flagrant de procurori şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) într-un dosar penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie, în timp ce ar fi furnizat informaţii „de interes naţional” lui Alexandr Grudin, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, informaţii ce puteau fi utilizate „în dauna suveranităţii şi securităţii R. Moldova”. Agentul străin a fost lăsat liber, deoarece convenţiile europene interzic aplicarea măsurilor de constrângere asupra ofiţerilor sub acoperire ataşaţi misiunilor diplomatice. Ulterior, la 29 mai, cinci diplomați ruși au fost numiți persona non grata în R. Moldova. Printre cei cinci diplomați expulzați era și Alexandr GrudinLa 4 august, dosarul a fost trimis în judecată. Iurie Bolbocean s-a aflat în penitenciar în toată această perioadă, măsura de arest fiind periodic prelungită de judecători.

Citiți și

(doc) Dosarul ex-deputatului Bolboceanu, fără martori și cu ședințe de judecată în penitenciar


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *