Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Descinderi la MAI

Descinderi la MAI

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, de comun cu Procurorii Secţiei exercitare a urmăririi penale în cazuri de criminalitate organizată și excepționale a Procuraturii Generale, au descins recent la mai multe adrese din municipiul Chișinău, printre care și sediul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, unde au fost efectuate percheziții și reținute două persoane civile.

Operațiunea a avut loc în cadrul unei cauze penale intentată în luna Decembrie 2014, în care este vizat un grup de persoane antrenate în falsificarea documentelor oficiale, buletinelor de identitate și pașapoartelor cetățenilor țărilor membre ale Uniunii Europene.

Astfel, în urma măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală desfășurate, s-a stabilit că, un rol importat în organizarea grupării îl aveau doi bărbați de 39 și 40 de ani, din municipiul Chișinău, care apelau la o fostă angajată a STI al MAI, iar aceasta, cu ajutorul foștilor colegi de serviciu, obținea eliberarea cazierelor judiciare în care erau introduse date false, pe numele cetățenilor Republicii Moldova care sunt stabiliți cu traiul peste hotarele țării.

Totodată, s-a stabilit că din grupare mai fac parte și alți patru membri cu roluri diferite, și anume un Traducător, un specialist IT etc.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, au fost depistate și ridicate: 50 de pașapoarte ale statelor membre ale Uniunii Europene (Polonia, Danemarca, Republica Cehă), buletine de identitate românești, permisuri de conducere, certificate de naștere și de căsătorie cu semne vizibile de falsificare, blancuri oficiale cu semne de protecție, hîrtie specială cu strat protector și tehnică de calcul destinată pentru fabricarea documentelor oficiale false.

Concomitent, au fost efectuate percheziții și la sediul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, unde au fost depistate și ridicate documente confirmative care demonstrează eliberarea cazierelor judiciare cetățenilor, contrar prevederilor normelor legale.

La moment, doi dintre membrii grupării (persoane civile) sunt reținuți, aflându-se în izolator unde își așteaptă sentința.

Urmează a fi efectuate acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii suplimentare, cu scopul stabilirii implicării angajaților STI al MAI, în acest caz.

Reamintim că operațiuni similare pe marginea acestui dosar, au fost desfășurate și anterior de către angajații Direcției Combaterea Corupției a Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI.