Declarațiile unui fost ministru al Justiției despre reținerea șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție

Fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, susține că șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, reținut pe 10 ianuarie, „ar putea fi folosit drept „țap-ispășitor”, în timp ce alții cu „probleme” poate mai mari decat ale lui Viorel Morari sunt bine-mersi”.

Într-un mesaj postat pe pagina ei de Facebook, Olesea Stamate scrie că prin acțiunile întreprinse de autorități, în ultimele zile, în cazul șefului suspendat al PA, Viorel Morari, „se creeaza impresia că guvernarea încearca sa raspundă dorinței „de sânge” a cetățenilor”.

„Nu doresc nimănui să fie judecat de justiția din țara noastră.
Nu este despre Morari. El, probabil, are pentru ce să răspundă. Întrebarea mea este dacă el nu este folosit drept țap-ispășitor, în timp ce alții, cu „probleme” poate mai mari decât ale lui Morari, sunt bine-mersi.
Se creează impresia că guvernarea încearcă să răspundă dorinței „de sânge” a cetățenilor. Dar oare așa justiție vrem noi? Selectivă, reglări de conturi?
În orice caz, acțiunile ulterioare ale PG în dosarele pe care le-a preluat ( inclusiv finanțarea PSRM ), precum și pornirea investigațiilor în privința altor procurori cu probleme, va confirma sau infirma ipoteza… ”, a scris fostul ministru al Justiției pe Facebook.

Judecătorii au emis luni, 13 ianuarie, mandat de arestare pentru 20 de zile în izolator pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, acesta fiind pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.

Fostul șef al PA, Viorel Morari, a fost reținut vineri, 10 ianuarie, în ordinea articolului 166 din Codul de procedură penală pentru 72 de ore.

„În fond, Viorel Morari este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”, se spune în comunicatul de presă emis de PG, sâmbătă, 11 ianuarie.

La 9 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost suspendat pentru o lună din funcție în legătură cu efectuarea unui control special, efectuat prin dispoziția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul PA.

În aprilie 2019, Morari și-a dat demisia din funcția de șef al PA, după zvonurile privind legătura acestuia cu omul de afaceri Andrei Tranga.

Ulterior, Morari a fost restabilit în funcție la 17 septembrie, prin ordinul procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, ,,ca urmare a tranzacției de împăcare amiabilă, în rezultatul acțiunii în contencios administrativ”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *