Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Decizia procurorilor în privința…

(doc) Decizia procurorilor în privința lui Anatolie Donciu

Anatolie Donciu, președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu va fi urmărit penal. La sfârșitul lunii mai, Andrei Balan, procuror în Procuratura Anticorupție a dispus refuzarea inițierii urmăririi penale pe numele președintelui CNI și clasarea procesului penal, pe motivul lipsei elementelor infracțiunii.

Amintim că, ZdG a scris anterior că trei membri ai CNI, Victor Strătilă, vicepreședintele CNI, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au depus la sfârșitul lunii aprilie o plângere în adresa Procuraturii Anticorupție în care reclamau pretinse acte de abuz în serviciu și fals în acte publice în acțiunile președintelui CNI, Anatolie Donciu. Toate astea după ce membrii CNI au votat la una din ședințe în care au elucidat cazul funcționarei Silvia Volosatîi să sesizeze Centrul Național Anticorupție și Banca Națională pentru ca cele două instituții să investigheze cum i-a fost acordat un credit de 2 milioane de lei și pretinse fapte de spălare de bani, în timp ce, în actul final, semnat de Anatolie Donciu, aceste sintagme au lipsit.

Ulterior, s-a stabilit că soția lui Donciu lucra la instituția financiară care a acordat acel credit.

Procurorul a constatat că Donciu întradevăr a modificat actul, și că fapta s-a prosu formal, însă susține în motivarea deciziei sale că în ea nu există elemente de infracțiune. Balan scrie că atunci când Donciu a decis să excludă CNA și BNM din lista instituțiilor care urmau a fi sesizate, s-a condus de lege, or, aceste instituții nu au dreptul să investigheze pretinsele infracțiuni în cazul Volosatîi și că din moment ce a fost sesizată Procuratura Generală, Donciu și-a făcut meseria corect. Procurorul mai menționează că acțiunile acestuia nu au avut ca efect careva urmări prejudiciabile.

DSC_0752

DSC_0753

DSC_0754