Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Vasile Botnari, fostul șef…

VIDEO Vasile Botnari, fostul șef al SIS amendat pentru expulzarea profesorilor turci, surprins în centrul capitalei: „Fără comentarii domnule”

Fostul șef al SIS, cel care în opinia procuraturii generale este singurul vinovat de expulzarea ilegală a celor 7 profesori turci a fost surprins în centrul capitalei într-un local de lux.

Botnari însă, nu a dorit să vorbească cu reporterul Ziarului de Gardă care l-a surprins ieșind din local și a urcat la volanul unui autoturism de lux, Range Rover Vogue. În Republica Moldova, preţul de start pentru un astfel de model nou porneşte de la 85.000 de euro. În ultima sa declarație de avere care este publică, cea din 2017, această mașină nu apare.

„Nu comentez domnule”, a răspuns Botnari la întrebarea dacă dorește să facă un comentariu, după care a închis portiera și a plecat.

Marți, 8 septembrie, Alexandr Stoianoglo, procurorul general anunța, la mai bine de o lună de la emiterea sentinței, că Vasile Botnari, fostul șef al SIS din perioada expulzării din R. Moldova a celor 7 profesori turci de la liceul Orizont din Capitală a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă potrivit dispozitivului sentinței din dosarului lui Vasile Botnari, publicat de portalul safenews.md, fostul șef SIS nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, ci la o amendă în valoare de 88 de mii de lei.

Judecătoria Chișinău a publicat miercuri, 16 septembrie, extrasul din setința de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari – singurul figurant în dosarul expulzării profesorilor turci. 

Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:
–    în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO, 
–    în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.