Decizia luată de CtEDO în cazul protestului artistic organizat de Mătăsaru în fața Procuraturii Generale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea în cauza Mătăsaru c. Moldovei, constatând în unanimitate violarea Articolul 10 (libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, instanțele judecătorești depășind ceea ce ar fi însemnat o restricție „necesară” a libertății de exprimare a reclamantului. Totodată, Curtea a hotărât că constatarea violării constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă şi nu a acordat despăgubiri morale. Ea a acordat reclamantului suma de 2.000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli, relatează Juriștii pentru drepturile omului.

Mătăsaru a fost implicat în numeroase proteste împotriva pretinselor acte de corupţie şi abuz comise de ofiţeri de poliţie, procurori şi judecători. El personal a fost victima abuzului poliţiei, maltratării şi inacţiunii procuraturii. În fiecare an de ziua sărbătorilor profesionale a procuraturii sau poliţiei el organiza proteste cu implicarea animalelor vii, WC-urilor, caricaturilor şi măştilor.

La data de 29 ianuarie 2013 de ziua profesională a procuraturii, Mătăsaru a organizat un protest în faţa Procuraturii Generale. Potrivit acestuia, scopul protestului a fost de a atrage atenţia publică la corupţie şi controlul exercitat de politicieni asupra Procuraturii Generale. La 10:00 el a început protestul prin instalarea a 2 sculpturi masive de lemn pe scările procuraturii. Prima sculptură reprezenta un penis erect cu o imaginea feţei unui politician de rang înalt. Sculptura avea o curea-fular alb şi o cravată şi măsura 2 metri. A doua sculptură reprezenta o vulvă largă cu desenele a câţiva procurori de rang înalt. După o oră poliţia a înlăturat sculpturile şi l-a dus pe reclamant la secţia de poliţie.

Ulterior, în 2015, reclamantul a fost găsit vinovat de huliganism şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Instanţele naţionale au constatat că sculpturile prezentate în loc public sunt obscene şi asemuirea oficialilor publici cu organele genitale au depăşit limitele criticii acceptabile. De asemenea, au luat în consideraţie că amenzile anterioare pentru acte similare nu au avut efect. El a declarat recurs, invocând că sculpturile sunt o formă de exprimare artistică şi că sancţiunile sunt deosebit de aspre; recursul fiind respins.

Invocând articolul 10, libertatea de exprimare, reclamantul a pretins că concluzia instanţelor privind vinovăţia acestuia de crima imputată în loc de contravenţia administrativă a fost aspră şi a urmărit descurajarea de la protestele viitoare.

Decizia Curţii

Nu a fost disputat de părţi că prin condamnarea reclamantului a avut loc o ingerinţă în dreptul acestuia la libertatea de exprimare. De asemenea, Curtea a fost pregătită să accepte că ingerinţa a urmărit scopul de a proteja reputaţia terţilor. Impunerea sancţiunii penale, totuşi, a fost în mod vădit disproporţionată. Nu a fost nici o justificare pentru impunerea unei sancţiuni cu închisoarea, chiar cu suspendare.  Astfel, instanțele judecătorești au depășit ceea ce ar fi însemnat o restricție „necesară” a libertății de exprimare a reclamantului, încălcând articolul 10.

Curtea a hotărât că constatarea violării constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă şi nu a acordat despăgubiri morale. Ea a acordat reclamantului suma de 2.000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Foto: Ziarulnational.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Pe “EROUL” vostru Mătăsaru l-am văzut de aproape, cum arunca cu pietre pe timpul “revoluției” în clădirea aceea, care-i acum tomberonul lui Dodon. Ceilalți strigau și stricau geamurile celea mari într-o parte, iar EROUL Mătăsaru pe strica stăruitor, fără a scoate o vorbă, ceva mai de-o parte! ADEVĂRAT EROU NĂUC! CUM LUCRA, ATUNCI CONCENTRAT, CEVA LA DÂNSUL NU-I ÎN REGULĂ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *