Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia Curții de Apel: va…

Decizia Curții de Apel: va fi revizuit sau nu dosarul în care a fost condamnat Filat

Magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut decizia Judecătoriei Chișinău prin care a fost respinsă cererea de revizuire a primului proces penal, în care fostul premier a fost condamnat la nouă ani de închisoare.

Curtea de Apel Chișinău a respins ca nefondat recursul depus de apărarea lui Filat împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, iar argumentele acestei decizii urmează a fi făcute publice pe 4 iunie. De cealaltă parte, apărarea fostului premier susține că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție.

La 1 martie 2019, Vladimir Filat, prin intermediul avocaților săi, a solicitat instanțelor de judecată reexaminarea cauzei penale în urma căreia acesta a fost lipsit de libertate. Avocații fostului premier susțin că anumite sume de bani, atribuite lui Filat, și pe care acesta a fost obligat să le achite statului, au stat la baza condamnării unei alte persoane într-o cauză penală diferită. Persoana respectivă deja și-a ispășit pedeapsa, iar instanța de judecată a obligat-o să restituie suma respectivă unei persoane de drept privat. Astfel, instanțele de judecată ar fi pronunțat două hotărâri care nu se conciliază.

Decizia luată de instanța de fond privind respingerea cererii de revizuire a dosarului lui Filat a fost luată de aceeași judecători de la Judecătoria Chișinău care l-au și condamnat anterior. Astfel, apărarea fostului premier susține că magistrații care au examinat un dosar nu se pot expune asupra faptului revizuirii cauzei respective.

„Din punctul nostru de vedere este o sfidare vădită a legislației naționale, cât și a jurisprudenței CtEDO, care a stabilit criteriile după care poate fi revizuită o hotărâre judecătorească”, a declarat avocatul lui Filat, Victor Munteanu.

Apărarea lui Filat a mai declarat că în cadrul ședinței de judecată a făcut referire la o decizie a Curții de Apel Chișinău pe o chestiune similară, însă în cadrul căreia magistrații au constat că judecătorii care au examinat o cauză nu se pot expune asupra revizuirii acesteia.

Vlad Filat a fost reți­nut pe 15 octom­brie 2015, în urma unui auto­de­nunţ al omu­lui de afa­ceri Ilan Şor, în care spu­nea că, pe par­cur­sul mai mul­tor ani, i-ar fi ofe­rit lui Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD.

După auto­de­nunţ, pro­cu­ro­rul gene­ral, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat ridi­ca­rea imu­ni­tă­ţii lui Filat. Pro­pu­ne­rea a fost votată de 79 de depu­taţi, iar ex-premierul a fost reţi­nut pen­tru 72 de ore. La 18 octom­brie 2015, acesta a fost ares­tat pen­tru 30 de zile, fiind acu­zat de coru­pere pasivă şi tra­fic de influ­enţă. Dosa­rul Filat, cel mai medi­a­ti­zat dosar din isto­ria R. Mol­dova, a fost exa­mi­nat la Jude­că­to­ria Buiu­cani, cu ușile închise, la soli­ci­ta­rea pro­cu­ro­ru­lui Adri­ana Beți­șor, care a pre­ci­zat că publi­ci­ta­tea pro­ce­su­lui i-ar pre­ju­di­cia pro­bele într-un alt dosar pe care îl are în ges­tiune, și în care Filat este, la fel, vizat. În tim­pul exa­mi­nă­rii dosa­ru­lui, mai multe ONG-uri au soli­ci­tat ca pro­ce­sul să fie unul public.