[Video] Decizia CtEDO în cazul Pisari: Rusia, obligată să achite familiei despăgubiri de 40000 de euro

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a pronunţat astăzi, 21 aprilie, hotărârea pe cauza lui Vadim Pisari, tânărul care a fost omorât de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, la 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă.

CtEDO a obligat Rusia să achite părinţilor lui Vadim Pisari despăgubiri sub forma prejudiciului moral în sumă de 35 de mii de euro şi 5580 de euro costuri şi cheltuieli pentru asistenţa juridică, anunță Asociaţia Promo-Lex.

„O problemă care apare în legătură cu incidentul din 1 ianuarie 2012 este că locul amplasării posturilor de pacificare urmează a fi revizuit astfel încât acestea să fie amplasate în zonele unde este necesară prezenţa lor. Or, amplasarea postului de pacificare la intrare în mun. Chişinău nu este reuşită, locul postului fiind în imediată apropiere a obiectivelor militare a regiunii” a subliniat avocatul Alexandru Postica.

Magistraţii au constatat violarea articolului 2 al Convenţiei Europene – dreptul la viaţă, în esenţă şi sub aspect procedural. Curtea a considerat că nu a existat o necesitate acută pentru a permite soldatului rus aplicarea forţei letale.

Totodată Curtea a constatat că ancheta desfăşurată de către autorităţile ruse pe marginea decesului lui Vadim Pisari nu a fost adecvată.

Autorităţile Federaţiei Ruse în repetate rânduri au refuzat recunoaşterea calităţii de parte vătămată a părinţilor defunctului, ceea ce în opinia Curţii este suficient să constate că violarea articolului menţionat.

Amintim că, la 1 ianuarie 2012, Vadim Pisari, aflându-se la volanul unui autoturism, traversa zona unui post de pacificatori, instalat între localităţile Vadul lui Vodă şi Pârâta. Soldatul rus a împuşcat în spatele autoturismului, rănindu-l mortal pe Vadim Pisari, care a decedat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău în aceeaşi zi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *