De ce sunt acuzați cei 28 de vameși reținuți astăzi

Douăzeci şi opt de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca au fost reţinuţi, astăzi, de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuiţi de  corupere pasivă. Este vorba despre inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender. Toţi au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi plasaţi în izolator.

Potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție, reţinerile au avut loc ca urmare unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor. Grupurile de urmărire penală au descins, în această dimineaţă, pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor banesti de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidării eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători.

Astfel, s-a constatat că şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitarii atribuţiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat, au acceptat şi au primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat, efectuat recent de către inspectorii Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, au fost depistate, în dulapul din biroul de serviciu al şefului de tură al postului vamal Tudora, sume de bani în diferită valută.

Verificări operative s-au făcut şi la punctul vamal Palanca, iar procurorii au constatat activităţi infracţionale similare, acestea având un caracter continuu. Ca urmare a măsurilor speciale de investigaţie, acţiunilor de urmărire penală şi audiere a martorilor, s-a depistat că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmişi șefilor de tură, care, la rândul lor, îi transmiteau șefilor posturilor vamale. În cele din urmă, mijloacele colectate ar fi ajuns la şeful Biroului vamal Bender.

Menţionăm că, pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală în baza prevederilor art. 324, al. 2, lit. c) Cod Penal al Republicii Moldova – corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reţinute riscă până la 10 ani de închisoare. Cauza este instrumentată de către Procuratura Anticorupţie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Tot-Acela

  Asasinate la Comandă
  —————————————————————-
  Eugen Bâzgu /1955- 7 martie 2016/
  arhitect, muzeograf, etnolog, mare patriot și unionist,
  – omorât prin iradiere / “luptă inegală cu o boală “incurabilă”?/
  – contribuitor la Re-Stabilirea monumentului “Apostolii Basarabiei” /1923
  de lângă Catedrala din Chișinău /cei 3 martiri unioniști – poet Alexe Mateevici,
  avocat Simeon Murafa, inginer Andrei Hodorogea, toți omorâți de bolșevici în august 1917/.
  – Directorul Muzeului Satului,
  – Coordonatorul restaurării casei părintești a poetului Grigore Vieru din s. Pererâta/Briceni
  – Eugen Bâzgu a fost Coordonatorul restabilirii Cetății Soroca,
  / N.B. – o românca vest-moldoveană Angela Macovei de 54 de ani din or. Pașcani, –
  „lovită” intenționat mortal de o mașină de pe contrasens lânga s. Cișmea, Orhei la 2 dec. 2013.
  Soția unui cunoscut om de afaceri Mihai Macovei, managerul societății „ProConsult Company”,
  aflați la Soroca cu un subcontractact la lucrările reabilitări Cetății lui Stefan cel Mare/.
  —————————————————————————————————
  Lașii – Președintele Timofte, Internele, SIS-temul, Ghimpu, V. Untilă, etc.
  cunosc acest Comandou Terorist dodonist tkaciukist voronist kremlinist
  dar ei nu fac nimic pt. a apăra viețile est-moldovenilor !
  http://www.jc.md/apostolii-revin-acasa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *