Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   De ce a fost IARĂȘI…

De ce a fost IARĂȘI amânată ședința de judecată în dosarul fostului magistrat ucrainean, reținut în R. Moldova?

Ședința de judecată privind examinarea cererii de extrădare a lui Nicolae Ceaus, fost magistrat ucrainean, a fost iarăși amânată. Anunțul a fost făcut de către avocatul Iulian Balan.

„Ședința a fost amânată, pentru că nu este încă răspunsul Președintelui”, a menționat Balan.

Menționăm că ședința de judecată în dosarul fostului judecător ucrainean a fost amânată de mai multe ori. Nicolae Ceaus a solicitat azil politic de la șeful statului. Însă, cererea lui ar putea fi examinată doar la mijlocul lunii septembrie, susțin reprezentanții Președinției.

Nicolae Ceaus este învinuit în Ucraina de luare de mită în proporții deosebit de mari. În august 2016, el a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia pe 6 septembrie, după ce Nicolae Ceaus a reuşit să fugă.

Fostul judecător mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.