Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CV-ul magistratei desemnată astăzi membră…

CV-ul magistratei desemnată astăzi membră a Inspecției Judiciare a CSM

Magistrata Ioana Chironeț de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, este noua membră a Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta a fost desemnată câștigătoare a concursului pentru funcția respectivă în ședința de astăzi, 29 mai, a CSM. Chironeț a avut patru contracandidați, printre care ex-judecătorii Vera Toma și Valeriu Efros.

Ioana Chironeț este magistrată din august 2015, atunci când a acces în funcție prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti. Anterior, aceasta a activat în cadrul CSM, fiind şefa secretariatului.

Între 1989 și 2002, Ioana Chironeț a exercitat funcția de executor judecătoresc, ulterior a activat în cadrul unui birou de avocați. Între 2005-2006 a fost specialist coordonator, specialist principal, consultant al Direcției de Executare a documentelor civile și administrative din cadrul Departamentului de executare, iar între 2008-2011 a ocupat fotoliul de șef-adjunct al Direcției documentare și analiza statisticii judiciare, Departamentul de administrare judecătorească a Ministerului Justiției.

Ulterior, până a fi numită judecătoare, Ioana Chironeț a ocupat funcția de șefă a secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit CSM, pe tot parcursul activității sale profesionale, Ioana Chironeț nu a fost sancționată disciplinar.

Anul trecut, în funcția de magistrată, Ioana Chironeț a fost remunerată cu 161 873 de mii de lei. Alte 1 650 de lei aceasta le-a obținut din oferirea în arendă a unui teren agricol. Soțul său a contribuit la bugetul familiei cu  40 930 de lei, drept salariu la SRL „Consvitraliu”. Familia a obținut în 2017 șase mii de euro din vânzarea unei case și a cumpărat cu opt mii de euro un Mercedes C180 Kompressor.

Inspecţia judiciară a CSM are următoarea competenţă:

  • efectuează verificări la instanţele de judecată;
  • verifică sesizările şi petiţiile adresate Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu activitatea sau conduita (etica) judecătorilor (încălcări ale prevederilor Codului de etică al judecătorului) şi încălcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii;
  • efectuează verificări în vederea deciderii Consiliului Superior al Magistraturii de a-şi da acordul la pornirea urmăririi penale, percheziţionarea, reţinerea, supunerea aducerii silite, arestarea ca măsură preventivă, tragerea la răspundere penală sau contravenţională a judecătorilor;
  • efectuează verificări pe marginea temeiurilor de respingere de către Preşedintele Republicii Moldova sau, după caz, de către Parlamentul Republicii Moldova, a candidaturilor pentru numirea în funcţie de judecător, pentru promovare în funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti sau promovare în instanţele ierarhic superioare;
  • verifică eficienţa managerială şi modul de îndeplinire de către preşedinţii şi vicepreşedinţii instanţelor judecătoreşti a atribuţiilor.