Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CV-ul judecătorului vizat în sesizarea…

CV-ul judecătorului vizat în sesizarea Ministerului Justiției privind încălcarea obligațiilor profesionale

Ministrul Justiției cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sancționarea judecătorului Nicolae Corcea pentru menținerea abuzivă în arest a unei persoane. Se întâmplă la o săptămână după ce Alexandru Tănase a prezentat „direcțiile strategice și acțiunile prioritare în reforma justiției”. Atunci, ministrul Justiției declara că prioritară pe agenda sa este soluționarea problemei privind numărul excesiv de arestări preventive.

Încălcarea a fost semnalată de avocatul Anatolie Lupașcu și presupune că judecătorul Nicolae Corcea ar menține în mod nemotivat, măsura preventivă sub formă de arest în privința unei persoane reținute de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în octombrie 2017. Alexandru Tănase a sesizat CSM asupra încălcării semnalate și, având în vedere gravitatea extremă a încălcărilor sesizate, a solicitat „să dispună investigarea neîntârziată a faptelor menționate și sancțiunarea disciplinară” a judecătorului.

Contactat de ZdG, judecătorul Nicolae Corcea a declarat că nu cunoaște deocamdată nimic despre o astfel de sesizare, iar detalii referitor la dosarul vizat pot fi oferite doar în baza unei solicitări scrise.

În demersul său către CSM, Alexandru Tănase atenționează asupra faptului că „astfel de acțiuni încalcă dreptul fundamental la libertate individuală și siguranța persoanei, garantat atât de prevederile articolului 25 din Constituție, cât și de articolul 5 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale. Or, potrivit articolului 25 alin. (6) din Constituție, eliberarea celui reținut sau arestat este obligatorie dacă motivele reținerii sau arestării au dispărut”.

Sursa foto: magistrat.md

Nicolae Corcea a fost numit în funcția de judecător la judecătoria Sângerei, în octombrie 2012 pe un termen de cinci ani. În septembrie 2017, Corcea a fost transferat de la Judecătoria Bălţi (sediul Sîngerei), în funcţia de judecător la Judecătoria Chişinău (sediul Centru), pe un termen de 6 luni. Prin Decretul Președintelui R. Moldova din 3 noiembrie 2017, Nicolae Corcea a fost confirmat în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Deși în anul 2015, Nicolae Corcea declara un venit de 150 de mii de lei, obținut în funcția de judecător, în 2016, acesta a procurat un automobil marca Toyota, fabricat în 2012, în valoare de 115 mii de lei și a deschis un depozit bancar cu suma inițială de 70 de mii de lei, scadent în 2020. Automobilul deținut anterior de Corcea, o Toyota Camry, fabricată în 2009, în valoare de 160 mii de lei, „a fost înstrăinat” în 2016, fără obținerea unui venit.  În 2016, magistratul a obținut în funcția de judecător un venit de peste 190 mii de lei, iar soția sa, a obținut în 2016 în calitate de jurist, un venit de puțin peste 6 mii de lei.

Potrivit Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, hotărârile adoptate de judecătorul Nicolae Corcea nu au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană.

Centrul pentru Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM) a realizat o analiză, care relevă că în 2016, din 3 405 de cereri de plasare în arest a bănuiților, judecătorii au admis 2 855 de demersuri (circa 84%). În primele șase luni ale anului 2017 au fost admise de judecată 1 622 de demersuri de arest din cele 1 875 depuse de procurori.

Sursa: CRJM

Alexadnru Tănase promite ca până în luna octombrie 2018, să fie înregistrată o scădere procentuală de 30-40% a actualului număr de măsuri preventive aplicate. În acest scop, urmează a fi selectați și instituiți judecători noi pentru drepturi și libertăți, care vor avea altă calificare și alte atribuții, respectiv se va renunța la judecătorii de instrucție.