CV-ul celor doi pretendenți la funcția de judecători constituționali, înscriși în concursul de la CSM

Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar și Vladimir Grosu, fost ministru al Justiției și reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la CtEDO, și-au depus dosarele în concursul organizat de CSM pentru ocuparea a două fotolii de judecător la Curtea Constituțională.

Teodor Cârnaţ este în prezent profesor universitar la Facultate de Drept din cadrul USM. Anterior acesta a ocupat funcția membru al CSM, fiind desemnat din rândul profesorilor de drept. Înainte de a ajunge în CSM, Cârnaţ a fost consilier municipal în Chişinău. Deşi a fost ales pe listele PL în 2011, a părăsit fracţiunea în februarie 2012, devenind independent. Până a ajunge în funcţii publice, Cârnaţ a fost director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, profesor universitar, avocat, dar şi expert în mai multe proiecte şi ONG-uri.

În scrisoare sa de motivare depusă în concurs, Cârnaț precizează că îndeplinește toate condițiile de eligibilitate pentru a ocupa funcția de judecător constituțional.

„Sunt de părerea că imaginea actuală a Curții Constituționale este pătată și este nevoie de restabilit încrederea societății în acest for suprem constituțional, prin alegerea unor judecători de notorietate, verticalitate, activism civic, experiență vastă și care au respectat legislația și principiul supreamației Constituției pe tot parcursul său profesional… Voi juca un rol important în inspirarea încrederii în Curtea Constituțională din partea poporului R. Moldova”, se menționează în scrisoarea de motivare semnată de Teodor Cârnaț.

Vladimir Grosu, la rândul său, este jurist, doctor în drept și conferențiar universitar. În prezent acesta este avocat și exercită interimatul funcției de șef al Departamentului de Drept Penal al Facultății de Drept din cadrul USM. În 2015 Grosu a ocupat funcția de ministru al Justiției, anterior ocupând timp de patru ani fotoliul de vice-ministru al Justiției. Timp de cinci ani, prin hotărârea guvernului condus de Vasile Tarlev, Vladimir Grosu a ocupat și funcţia de Agent Guvernamental. În CV-ul său, Vladimir Grosu notează că din 2013 până în 2017 a fost membru supleant al Comisiei de la Veneția, iar din 2016 și până în prezent este și membru al Consiliului Științific de pe lângă Curtea Supremă de Justiție.

În scrisoarea de motivare depusă în concurs, fostul ministru al Justiției susține că deține o experiență suficient de diversă de activitate, motiv pentru care a decis să pretindă la postura de judecător constituțional.

„Experiența mea suficient de diversă pe parcursul a peste 20 de ani de activitate pe tărâmul juridic, fie în calitate de profesor de drept, reprezentant al Guvernului și al reclamanților la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Ministru al Justiției, avocat, consilier juridic etc. mă fac să cred că îmi permit să pretind la postura înaltă de judecător constituțional, cu încrederea că voi reuși să transform în valoare toate capacitățile și priceperea mea în slujba scopului nobil de a face justiție prin găsirea echilibrului necesar dintre valorile și interesele concurente”, precizează Vladimir Grosu.

La 2 iulie curent, CSM a anunța concurs pentru două funcții de judecător la Curtea Constituțională, rămase vacante după demisia lui Corneliu Gurin și Mihai Poalelungi. Concursul presupune două etape: cea a dosarelor și cea a interviului. Respectiv, până la 11 iulie candidații vor putea expedia dosarele de participare, iar la 16 iulie va fi organizată proba interviului, după care se vor anunța căștigătorii.

Concursuri pentru desemnarea celorlalți patru judecători constituționali au fost anunțate și de către Parlament și Guvern.

Foto: publika.md, rferl.org

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Nus de acord cu candidatura lui Teo Carnat. Ceva nu se lega in activitatea lui de cand sa nascut si a studiat. Undeva acum cativa ani, dansul a spus ca a facut practica in SUA si a castigat 3000 USD, cu care a si facut avere in Moldova. Spunetimi, ce avere poti face cu 3000 USD in MD si sa devii milionar? Nu ese curat acest om in orice punct de vedere a vetei. Si nu are sprijinul meu ca sa devina Judecator la CC a RM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *