Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum Legea cu privire la…

Cum Legea cu privire la amnistie a sărăcit bugetul de stat cu 6,8 milioane de lei

Circa 1700 de deți­nuți din peni­ten­ci­a­rele din țară, care urmau a fi eli­be­rați con­di­ţio­nat sau eli­be­rați după redu­ce­rea ter­me­nu­lui cu pri­le­jul mar­că­rii celor 25 de ani de la decla­ra­rea inde­pen­den­ței, nu au fost încă amnis­ti­ați, chiar dacă Parlamentul a votat în lectură finală Proiectul de lege încă la 29 iulie curent.  Această tergiversare a prejudiciat bugetul de stat cu 6,8 milioane de lei și este generată de faptul că șeful statului a promulgat legea abia la sfârșitul lunii august. Concluziile aparțin juriștilor Asociației Promo-Lex, care au constatat că bugetul continuă să fie sărăcit și din cauza că Legea nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.

promolex.md

Experții constată că dacă președintele Nicolae Timofti ar fi promulgat Legea la 5 august, iar la 12 august aceasta ar fi fost publicată în Monitorul Oficial, statul nu ar fi  trebuit să cheltuie 6,8 milioane de lei pentru întreținerea în cele 32 de zile, de la 12 august la 6 septembrie, a deținuților. Pentru întreținerea unui deținut pe zi se alocă circa 125 de lei.

Juriștii Promo-Lex notează că nepublicarea legii înseamnă inexistența acesteia.

Deși este esti­mat un defi­cit de circa 4,3 mlrd de lei, din buge­tul de stat pen­tru anul 2016,  vor fi alo­cați 5,7 mili­oane de lei pentru exercițiul de amnestiere a deținuților. Banii vor fi chel­tu­i­ți pen­tru achi­ta­rea indem­ni­za­ți­i­lor de eli­be­rare (1 000 de lei). Alte 150 de mii de lei vor fi nece­sare pen­tru pro­ce­du­rile de apli­care a actu­lui de amnis­tie, adică chel­tu­ieli poș­tale, de biro­tică sau de escor­tare.