Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum explică șeful PA că…

Cum explică șeful PA că dosarul penal pe numele executorului „cu nouă vieți” nu a fost trimis în judecată

George Boțan: foto, captură video, protv.md

Cauza penală pe numele lui Geroge Boțan, cel de-al treilea executor judecătoresc acuzat de implicare schema de spălare a 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova, nu a ajuns pe masa magistraților nici la 11 luni de când în instanțe au fost expediate cauzele penale de învinuire în același dosar a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti. Motivele invocate sunt complexitatea cazului și volumul mare de muncă al procurorilor, care lucrează peste program. Executorul „cu nouă vieți” continuă să activeze și nu a fost suspendat din funcție pe perioada anchetei.

Întrebat de ce cauza penală pe numele lui George Boțan nu a fost transmisă în judecată, Viorel Morar, șeful Procuraturii Anticorupție (PA), a invocat complexitatea dosarului.

„Dosarul pe numele lui Boțan este la faza urmăririi penale. Dificultatea constă în faptul că el a făcut anumite transferuri, ca executor, ulterior el a denunțat acele transferuri care au fost făcute fără știrea lui, adică contrafăcute. În acest lucru constă dificultatea investigației în cazul Boțan”, susține Viorel Morari, explicații făcute și în februarie 2017, când preciza motivele pentru care dosarul pe numele executorului nu a fost expediat judecătorilor împreună cu celelalte 16 cauze penale.

Viorel Morari a confirmat că executorul judecătoresc continuă să activeze și nu este suspendat din funcție, dar spune că ar trebui să ridice materialele cauzei penale pentru a verifica dacă porcurorul pe caz a solicitat suspendarea din funcție a lui George Boțan pe perioada anchetei: „Posibil a fost solictat, dar s-a respins. O altă probleme constă în faptul că acesta este executor judecătoresc. Suspendarea lui este o procedură puțin altfel decât în alte cazuri, adică nu este un șef propriu-zis care să-l suspende”.

Întrebat de ce urmăriea penală durează mai bine de un an, Viorel Morari explică că la PA activează doar 50 de procurori, dintre care doar 37 sunt specializați pe urmărire penală, pe când în gestiune instituția are 1 600 de dosare, iar angajații muncesc peste program.

Pe 20 septembrie 2016, la doi ani şi jumă­tate după ce Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie a tri­mis pe adresa Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie, Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie şi Con­si­li­u­lui Supe­rior al Magis­tra­tu­rii o notă infor­ma­tivă pri­vind impli­ca­rea mai mul­tor magis­traţi din R. Mol­dova într-o schemă dubi­oasă de spă­lare de bani, fiind indi­cate numele magis­tra­ţi­lor şi dosa­rele în care aceş­tia ar fi acţio­nat fra­u­du­los, pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar a dis­pus por­ni­rea urmă­ri­rii penale pe numele a 17 magistrați și patru executori judecătorești şi, ulte­rior, reţi­ne­rea aces­tora. La acea dată doar 7 din cei 17 magis­traţi vizaţi în acele docu­mente mai acticau în sis­te­mul jude­că­to­resc. Între timp, un magis­trat a dece­dat, iar altul a reu­şit de mai mult timp să pără­sească nes­tin­ghe­rit R. Mol­dova. A părărsit țara și un executor judecătoresc, astăzii find anunțat în căutare.

La început de februarie 2017, PA a anunțat despre terminarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti, acuzaţi de complicitate la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave.

George Boțan, numit și „executrorul cu nouă vieți”, a fost acuzat în 2011 de implicare în atacul raider de la Universalbank. Acesta era disponibilizat din sistem, printr-un ordin al ministrului Justiţiei de atunci, Oleg Efrim. La scurt timp, însă, Boţan a fost restabilit. În 2015, un alt ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, semnează un ordin prin care Boţan este lăsat fără licenţă, fiind acuzat de alte acţiuni ilegale. La scurt timp însă, din nou, judecătorii au suspendat ordinul ministrului, iar executorul şi-a putut continua activitatea. Curtea de Apel Chişinău, la începutul anuluitrecut i-a retras din nou licenţa, însă punctul final în acest dosar a fost pus în mai 2016 de Curtea Supremă de Justiţie. Un complet de judecători, din care au făcut parte Mariana Pitic, judecătoarea ajunsă controversat în cadrul instanţei supreme, dar şi Oleg Sternioală, magistrat la nunta căruia, din toamna anului 2014, participa şi George Boţan, au dispus, repetat, restabilirea licenţei executorului judecătoresc.

Citiți și:

Executorul „cu nouă vieți” scapă și de dosar penal? Dosarul lui George Boțan nu a fost trimis în judecată

Numele celor 3 executori judecătorești reținuți în dosarul spălării miliardelor

15 judecători reţinuţi după doi ani şi jumătate de tăcere

Executorul „cu nouă vieți”