Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum explică avocatul lipsa lui…

Cum explică avocatul lipsa lui Platon la ședința de judecată

Astăzi, 24 iunie, a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul „Platon”. Cu toate acestea, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon nu a venit la judecătorie.

„Dl Platon nu a fost excortat la judecătorie, pentru că s-ar fi intoxicat alimentar. Nu știu care este starea lui de sănătate și voi afla, probabil, deja luni. De aceea el nu a putut fi prezent la ședință și este un drept al lui, în cazul în care starea de sănătate nu-i permitea să fie prezent”, a explicat Eduard Rudenco, avocatul omului de afaceri.

De asemenea, avocatul s-a arătat nemulțumit de faptul că acuzatorul a interpretat lipsa lui Platon drept refuzul acestuia de a participa la ședință și a cerut ca ședința să decurgă în lipsa inculpatului. „Repet încă o dată: în acest caz se încalcă legea și nu o singură dată. O altă încălcare ar fi și faptul că acest caz este examinat, fără a lua în calcul că atât acuzatul cât și apărarea nu au reușit să facă cunoștință cu materialele cauzei penale. Am depus o cerere ca să ne dea timp să facem cunoștință cu materialele. Cererea a fost acceptată, însă dosarul continuă să fie examinat. La drept vorbind, instanța acționează foarte ciudat”, a subliniat Rudenco.

Amintim că, la 20 iunie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au început examinarea cauzei în fond în al doilea dosar deschis pe numele lui Veaceslav Platon. Atunci, magistrații au respins cererea de recuzare a procurorului în dosarul Platon, înaintată de către apărătorii constroversatului omului de afaceri. Totodată, magistrații au respins și solicitarea ca acesta să facă cunoștință cu materialele celui de-al doilea dosar penal în care figurează drept inculptat și care a fost pus pe masa justiției mai bine de o lună în urmă. La 20 aprilie curent, Veaceslav Platon, etichetat drept raiderul nr. 1 din CSI, a fost condamnat la 18 ani de detenție pentru escrocherie.

 

În acest dosar, Platon este învinuit de tentativă de escrocherie săvârşită de un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari. Procurorii susțin că pe parcursul anului 2016, Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi organizat sustragerea mijloacele financiare deţinute pe conturile companiilor prenotate

La 20 aprilie, un complet din trei judecători de la Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorului Procuraturii Anticorupţie, Andrei Băeşu, a pus în aplicare una din cele mai răsunătoare condamnări din istoria recentă a R. Moldova, cea a lui Veaceslav Platon, etichetat drept raiderul nr. 1 din CSI. Controversatul om de afaceri, judecat într-un proces cu uşile închise, a primit 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar bunuri care i-ar aparţine, în valoare de peste 800 de milioane de lei, i-au fost confiscate.