Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum este combătută corupția în…

Cum este combătută corupția în SUA: În New Jersey, cel care oferă informații despre un act de corupție, poate primi până la 25 de mii USD

Avertizorii de integritate din majoritatea statelor americane – adică persoanele care denunță, cu probe din interiorul unor instituții, organizații publice sau private, primesc până la 30% din suma de bani recuperată în urma denunțului unei fraude.

Citiți și: Lecția americană de justiție

În statul american New Jersey, de exemplu, autoritățile oferă între 15 și 25% din suma de bani recuperată, drept recompensă pentru avertizorii de integritate care denunță un caz de corupție sau o fraudă. Dacă procurorul nu s-a alăturat cazului denunțat de acea persoană, atunci aceasta obține cel puțin 25% din suma recuperată, dar nu mai mult de 30%.

Cuantumul despăgubirilor pe care îl primește o persoană depinde de decizia instanței, care va aprecia măsura în care acea persoană a contribuit în mod substanțial la urmărirea penală și la deconspirarea schemei. Cu alte cuvinte, cu cât contribuția acelei persoane este mai substanțială la descoperirea unei fraude, cu atât ea va primi o compensație mai mare.

Activitatea avertizorilor de integritate din SUA este reglementată, diferit, în mai multe domenii. Practica însă este obligatorie atât în mediul public, cât și în companiile private. Este arhicunoscut cazul lui Bradley Birkenfeld, un fost bancher american care a primit 104 milioane USD în calitate de avertizor de integritate după ce a furnizat informații care au condus la descoperirea unor fraude bancare masive. În 2007, în calitate de angajat al băncii UBS, americanul a oferit informații către Departamentului de Justiție, care au dus la o înțelege prin care banca UBS a plătit 780 milioane USD pentru a evita urmărirea penală. În 2008, Birkenfeld a pledat vinovat pentru conspirație la fraudă și a fost condamnat în 2009 la 40 de luni de închisoare. Banii au intrat în conturile lui Birkenfeld la început de septembrie 2012, an în care acesta a fost eliberat din închisoare.

Recent, chiar procedura de impeachment împotriva președintelui SUA, Donald Trump, a fost declanșată după o plângere făcută de un avertizor de integritate îngrijorat că acțiunile preşedintelui referitoare la Ucraina erau ilegale şi puneau în pericol securitatea naţională.

O lege privind avertizorii de integritate a intrat în vigoare în noiembrie 2018 și în R. Moldova. Până în prezent, însă, nu a fost înregistrată, oficial, nicio sesizare. Avertizorii de integritate din R. Moldova nu sunt renumerați financiar, iar experții locali au atenționat că aceștia nu beneficiază de protecție eficientă și suficientă din partea statului, astfel că există pericolul să fie deconspirați sau chiar trași la răspundere de către angajator.

În 2017, autoritățile competente din New Jersey au lansat un alt program menit să îmbunătățească lupta împotriva corupției. Astfel, Procuratura Generală din New Jersey oferă o recompensă de până la 25 de mii USD pentru orice informație din partea publicului care duce la condamnarea cuiva pentru o infracțiune ce implică corupție publică. Programul de recompense e finanțat de Procuratura Generală din fonduri recuperate de organele de drept în urma unor cauze penale.

Persoanele care solicită această recompensă trebuie să furnizeze informații despre o infracțiune care nu a fost dezvăluită anterior forțelor de ordine și nu trebuie să fi participat la această crimă. Cel mai frecvent, doar persoana care raportează prima infracțiunea primește recompensa. Cu toate acestea, în cazul în care două sau mai multe persoane furnizează informații diferite și importante pentru urmărirea penală a cazului, recompensa poate fi distribuită. Recompensa nu este disponibilă angajaților guvernamentali care au aflat despre infracțiune în timpul angajării lor, dacă aceștia au obligația oficială de a raporta astfel de infracțiuni. Numele persoanelor care oferă informații despre cazuri de corupție este confidențial.