Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum arată casa de arest…

Cum arată casa de arest din Bălți la șapte ani de la începerea lucrărilor de construcție. Ministrul Justiției: „Este absurd ca un obiectiv atât de grandios să rămână nevalorificat” – GALERIE FOTO

Casa de arest din municipiul Bălți, construcție începută încă în anul 2014, este executată în proporție de 90%, anunță Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru a afla cauzele tergiversării lucrărilor de construcție a obiectivului respectiv, anunță că a întreprins luni, 14 februarie, o vizită de lucru în municipiul Bălți, însoțit de directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca.

„Este absurd ca un obiectiv atât de grandios, început mulți ani în urmă și în care s-au investit zeci de milioane de lei, să rămână nevalorificat. Mai ales că situația în penitenciarele din Republica Moldova este proastă și trebuie create, cât mai urgent, condiții decente de detenție. Rog să depunem eforturi comune pentru a găsi soluții și a finisa acest obiectiv”, a subliniat Sergiu Litvinenco în cadrul discuțiilor cu conducerea ANP, responsabilii de șantier și reprezentanții companiei de construcție.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, casa de arest din Bălți va avea o capacitate de 650 de locuri de detenție, care vor corespunde standardelor europene și vor fi destinate persoanelor aflate în arest preventiv și persoanelor condamnate la regim iniţial.

Conform proiectului, construcția constă din patru blocuri cu celule și spații aferente, locuri amenajate pentru plimbările deținuților, dar și turnul de legătură. Potrivit responsabililor, până acum au fost executate lucrări de construcție la prima etapă, în proporție de 90%. La etapa a doua a construcției, în jurul perimetrului de pază vor fi construite blocurile administrativ și cel alimentar, dar și depozite (etapa a II-a).

Tot luni, 14 februarie, ministrul Justiției a vizitat și penitenciarul nr.11 din municipiul Bălți, unde a discutat cu conducerea instituției despre provocările pe care le au, mai ales acum, în perioada pandemică, dar și acțiunile întreprinse pentru depășirea lor. În prezent, la penitenciarul din Bălți sunt deținute circa 300 de persoane.