CtEDO: R. Moldova, obligată să achite peste 7 mii de euro rudelor unor victime ucise de doi angajați ai MAI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat R. Moldova să achite prejudicii și costuri de 7 260 de euro după ce Curtea Supremă de Justiție a casat hotărârile instanțelor inferioare și a încetat procesul civil prin care doi reclamanţi au solicitat Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Finanțelor recuperarea cheltuielilor de judecată și a cheltuielilor legate de înmormântare a rudelor lor, ucise în 2001 de către doi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Juriștii pentru Drepturile Omului menționează că în 2001, soțul primului reclamant și, respectiv, fiii celui de-al doilea reclamant, au fost omorâţi de către doi angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Victimele erau șoferi de taxi și au fost omorâţi cu scopul de a acapara banii pe care îi dețineau. La 11 iulie 2002, cei doi angajați ai MAI au fost condamnați la privațiune de libertate pe viață de către colegiul penal al Curții de Apel, care i-a obligat să-i achite soției primului reclamant 160 de lei pentru suma de bani furată de la soțul ei și 500.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral, iar celui de-al doilea reclamant – 14.080 lei pentru suma de bani furată și 500.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral. Instanța a notat că instanțele civile urmau să se expună asupra celorlalte pretenții din acțiunea civilă a reclamanților.

Printr-o decizie irevocabilă din 22 decembrie 2004, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat însă hotărârile instanțelor inferioare și a încetat procesul din motiv că reclamanții au obținut deja compensații prin hotărârea din 11 iulie 2002 a Curții de Apel.

Curtea a observat însă că CSJ nu a făcut nici o evaluare a sumelor alocate de Curtea de Apel pentru pagube materiale. Prin urmare, Curtea a considerat că reclamanții au fost lipsiți, în urma deciziei Curții Supreme, de orice posibilitate de a primi despăgubiri a prejudiciului material cauzat.

Reclamanții au cerut câte 5.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 1,260 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Curtea a acordat reclamanților însă câte 3.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 1.260 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Pina cind va perde statul nostru bani prin toate organizatile juridice pe afara, fara ca sa plateasca asta Dodon si cu Plaha, ca ei e vinovati de cea situatie, ca au juristi prosti si corupti, angajati pe cumetri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *