CtEDO: R. Moldova, obligată să achite 4000 de euro pentru detenție ilegală

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a publicat decizia prin care R. Moldova este obligată să achite prejudiciu moral de 4000 de euro după ce instanțele i-au acordat unui reclamant despăgubiri insuficiente.

La 16 iulie 2008 Judecătoria Ialoveni a constatat vinovăția reclamantului în ultragierea unui ofițer de poliție și l-a sancționat cu 5 zile de arest administrativ. Reclamantul a atacat hotărârea dată. La 12 august 2008 Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea menționată și a trimis cauza la rejudecare. La 11 februarie 2009 Judecătoria Ialoveni a încetat procesul din motivul expirării termenului de prescripție. Între timp, reclamantul își executase sancțiunea. Reclamantul a atacat hotărârea din 11 februarie 2009. La 13 martie 2009 Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea primei instanțe și a încetat procesul cu privire la contravenția administrativă din cauza lipsei componenței de contravenție administrativă.

Reclamantul s-a adresat în instanțele naționale, solicitând 300 000 lei (echivalentul a 18750 euro la acel moment) pentru prejudiciul moral. La 11 mai 2011 Curtea Supremă de Justiție a constatat ilegalitatea arestului administrativ aplicat reclamantului și i-a acordat 8000 lei (echivalentul a 500 euro la acel moment).

Decizia CtEDO

Curtea a declarat că reclamantul a suferit o încălcare a drepturilor sale garantate. La fel, ea a notat că reclamantului i-a fost acordată o despăgubire echivalentă cu 500 euro pentru prejudiciul moral, iar această sumă este considerabil mai mică decât sumele acordate de către Curte în cauzele similare. Astfel, Curtea a constatat încălcarea Articolului 5 § 1 din Convenție din cauza despăgubirii insuficiente acordate de către instanțele naționale pentru detenția ilegală a reclamantului timp de 5 zile. În cele din urmă, Curtea a acordat reclamantului 4000 euro pentru prejudiciul moral.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *