CtEDO: Guvernul va achita 5000 de euro din cauza despăgubirilor reduse acordate întru-un caz de viol

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică decizia în cauza E.D. c. Moldovei. Potrivit acestei decizii, Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să achite 5000 de euro cu titlu de prejudicii materiale și morale, precum și costuri și cheltuieli, unei femei care s-a plâns în fața Curții în legătură cu disproporționalitatea compensației primite în urma deciziei judecătorești după ce a fost violată de fostul său soț.

Reclamanta s-a plâns în fața Curții că instanțele naționale au examinat în mod superficial plângerile sale referitoare la gravitatea suferințelor psihice și fizice suportate de ea ca urmare a violului și maltratării acesteia de către fostul ei soț și că mărimea compensației acordată pentru prejudiciul moral fusese disproporționată în raport cu prejudiciul suferit de către aceasta.

În 2015, instanțele naționale l-au condamnat pe fostul soț al reclamantei la 3,5 ani de detenție, cu suspendare. Nefiind de acord cu această sentință, femeia a solicitat rejudecarea cauzei și încasarea unui prejudiciu moral în mărime de 50 de mii de lei. Cererea a fost însă parțial acceptată de instanță, iar fostul soț i-a achitat reclamantei doar 5 mii de lei. Deciziile instanțelor naționale au determinat reclamanta să apeleze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în urma analizei circumstanțelor, Guvernul a încheiat cu reclamanta un acord de reglementare amiabilă a cauzei.

Astfel, Curtea a luat act de acordul de soluționare amiabilă a cauzei, potrivit căruia Guvernul s-a angajat să-i achite suma de 5000 de euro pentru orice prejudiciu, inclusiv costuri și cheltuieli, în schimbul retragerii de către reclamantă a tuturor pretențiilor înaintate față de Republica Moldova în cauza dată, și a decis în unanimitate radierea cererii de pe rol.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *