Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CtEDO: Guvernul plătește 6000 de…

CtEDO: Guvernul plătește 6000 de euro pentru durata excesivă a procedurilor civile și penale

Guvernul R. Moldova va achita 6000 de euro pentru o cetățeancă a Ucrainei, care s-a plâns în fața Curții Europene a Drepturilor Omului de încălcarea dreptului la viață și a unui proces echitabil.

Potrivit Juriștilor pentru Drepturile Omului, reclamanta este cetățean ucrainean, născută în anul 1940 și locuiește în Podolsk. Ea s-a plâns în temeiul Articolului 2 de investigația ineficientă în cazul uciderii fiicei sale, în special de nerealizarea unor acțiuni de investigație care erau naturale în astfel de cauze; proliferarea investigației (care a durat aproape 11 ani până la momentul depunerii cererii); eșecul de a lua măsuri suficiente pentru a identifica locul unde se află presupusul făptuitor, a cărui identitate era cunoscută poliției și care s-a ascuns; eșecul de a investiga rolul unei alte persoane, care se presupune că a conspirat cu făptuitorul; și informarea insuficientă a reclamantei privind cursul anchetei.

În urma examinării circumstanțelor cauzei și a jurisprudenței Curții în cauze cu plângeri similare, Guvernul a încheiat cu reclamanta un acord de reglementare amiabilă a cauzei. Astfel, Curtea a luat act de acordul de soluționare amiabilă a cauzei, potrivit căruia Guvernul s-a angajat să achite suma de 6000 de euro pentru orice prejudiciu, inclusiv costuri și cheltuieli, în schimbul retragerii de către reclamantă a tuturor pretențiilor înaintate față de Republica Moldova în cauza dată, și a decis în unanimitate radierea cererii de pe rol.