CtEDO: Guvernul plătește 6000 de euro pentru durata excesivă a procedurilor civile și penale

Guvernul R. Moldova va achita 6000 de euro pentru o cetățeancă a Ucrainei, care s-a plâns în fața Curții Europene a Drepturilor Omului de încălcarea dreptului la viață și a unui proces echitabil.

Potrivit Juriștilor pentru Drepturile Omului, reclamanta este cetățean ucrainean, născută în anul 1940 și locuiește în Podolsk. Ea s-a plâns în temeiul Articolului 2 de investigația ineficientă în cazul uciderii fiicei sale, în special de nerealizarea unor acțiuni de investigație care erau naturale în astfel de cauze; proliferarea investigației (care a durat aproape 11 ani până la momentul depunerii cererii); eșecul de a lua măsuri suficiente pentru a identifica locul unde se află presupusul făptuitor, a cărui identitate era cunoscută poliției și care s-a ascuns; eșecul de a investiga rolul unei alte persoane, care se presupune că a conspirat cu făptuitorul; și informarea insuficientă a reclamantei privind cursul anchetei.

În urma examinării circumstanțelor cauzei și a jurisprudenței Curții în cauze cu plângeri similare, Guvernul a încheiat cu reclamanta un acord de reglementare amiabilă a cauzei. Astfel, Curtea a luat act de acordul de soluționare amiabilă a cauzei, potrivit căruia Guvernul s-a angajat să achite suma de 6000 de euro pentru orice prejudiciu, inclusiv costuri și cheltuieli, în schimbul retragerii de către reclamantă a tuturor pretențiilor înaintate față de Republica Moldova în cauza dată, și a decis în unanimitate radierea cererii de pe rol.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Guvernu plateste ca doara nu da bani din buzunar a lui , ci tot de la norod, asa ca nu intereseaza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *