Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSP se întrunește în ședință…

CSP se întrunește în ședință pentru a demara concursul pentru fotoliul de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) ar urma să se întâlnească vineri, 9 august, în ședință pentru a examina mai multe subiecte, inclusiv pentru a anunța concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al R. Moldova.

Concursul ar urma să fie desfășurat în conformitate cu actualele prevederi ale Legii cu privire la Procuratură, precizează pentru Ziarul de Gardă Eugeniu Roșca, șeful Serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al Procuraturii Generale (PG).

Întrebat cum va proceda CSP-ul în cazul în care pe parcursul desfășurării concursului Parlamentul va adopta în lectură finală modificările la Legea cu privire la Procuratură, care presupun posibilitatea ca la șefia PG să aspire și cetățeni străini, reprezentantul PG a precizat „Parlamentul ar trebui să prevadă această situație și să se expună asupra ei în dispoziții finale și tranzitorii”.

Potrivit Legii actuale, concursul pentru fotoliul de șef al PG este desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor, iar la această funcție pot pretinde doar cetățenii R. Moldova care:
– au o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror;
– în ultimii trei ani până la anunţarea concursului nu au fost membri şi/sau nu au desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;
– în ultimele 6 luni nu au deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor;
– au fost supuși verificării și testării cu utilizarea detectorului comporta-mentului simulat (poligrafului).

Procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție.

În primă lectură însă a fost votat un proiect de lege care modifică condițiile pentru accederea la șefia PG. Respectiv, este oferită posibilitatea cetățenilor străini de a candida la funcția de procuror general, este exclusă condiția de a deține experiență de cinci ani în calitate de procuror și cea de a susține testul la poligraf. Totodată, este stipulat că concursul va fi organizat de o comisie specială, constituită de CSP și din care vor face parte reprezentanți ai societății civile și experți internaționali.

Din 31 iulie, Dumitru Robu este procuror general interimar, fiind desemnat de către Parlament și numit în funcție prin decretul lui Igor Dodon. Se întâmplă după ce majoritatea parlamentară a făcut modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând imposibilitatea exercitării atribuțiilor din motive de sănătate.

S-a întâmplat, după ce odată cu schimbarea puterii în stat, clasa politcă de la guvernare și societatea civilă au cerut demisia acestuia, iar la 9 iulie Parlamentul a adoptat acea hotărâre, prin care a constatat că au existat nereguli la numirea lui Harunjen în funcție.