CSM se convoacă în ședință. Va fi examinată cererea privind convocarea Adunării generale a judecătorilor

După mai bine de o lună de absență, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se convoacă la 19 septembrie în ședință. Pe agendă se numără 22 de subiecte, printre care și examinarea cererii privind convocarea Adunării generale a judecătorilor.

„Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat la 13 septembrie curent, cererea comună semnată de 87 de judecători „privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor(excepționale), la inițiativa a cel puțin 50 de judecători în exercițiu”. În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii ține să comunice că, cererea judecătorilor va fi inclusă în ordinea de zi a ședinței următoare a Plenului CSM”, este menționat într-un comunicat de presă al CSM.

Pe ordinea de zi a ședinței se numără și cererile de demisie a trei judecători, dar și cererea lui Serghei Țurcan privind încetarea mandatului membru al CSM, după ce acesta a fost numit judecător la Curtea Constituțională (CC).

87 de judecători au semnat anterior o cerere prin care au au solicitat convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și ale membrilor supleanți ai CSM.

„În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare. Judecătorii semnatari consideră că acest lucru va genera eficiență principiului independenței justiției și capacităților judecătorilor din Republica Moldova la propria sa reconfigurare în interesele societății și a justiției”, este menționat în cererea celor 87 de judecători.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *