CSM face apel repetat către președintele Adunării Generale excepționale a Judecătorilor. Solicitarea făcută

La data de 2 octombrie curent, Consiliul Superior al Magistraturii s-a adresat către Președintele Adunării Generale Excepționale a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019 cu solicitarea de a prezenta Consiliului în original listele de înregistrare a judecătorilor, care au participat la Adunarea sus-menţionată, listele înregistrării judecătorilor pentru eliberarea buletinelor de vot și hotărârilor adoptate în cadrul Adunării.

În acest sens, la Consiliul Superior al Magistraturii nu a parvenit nici un răspuns la solicitarea înaintată. Totodată, la data de 04 octombrie 2019 Comisia specială a Adunării Generale Excepționale a Judecătorilor a examinat contestaţia CSM împotriva hotărîrii Adunării Generale Excepţionale a Judecătorilor din 27 septembrie 2019. În urma examinării nu a fost prezentată decizia adoptată de Comisia specială a Adunări Generale Excepționale a Judecătorilor, prin care a fost respinsă contestaţia depusă de Consiliul Superior al Magistraturii.

În baza celor expuse mai sus, CSM înaintează repetat către Președintele Adunări Generale Excepționale a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019 solicitarea de a prezenta în original listele de înregistrare a judecătorilor, care au participat la Adunarea Generală Excepțională a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, listele înregistrării judecătorilor pentru eliberarea buletinelor de vot, hotărârilor adoptate în cadrul Adunării şi buletinele de vot potrivit Regulamentului cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor, aprobat prin Hotărîrea Adunării Generale a Judecătorilor nr. 1 din 23.11.2012.

Pe această cale, Consiliul solicită Comisiei speciale a Adunări Generale Excepționale a Judecătorilor din 27 septembrie 2019 prezentarea deciziei prin care a fost respinsă contestaţia depusă de Consiliul Superior al Magistraturii împotriva hotărîrii Adunării Generale Excepţionale a Judecătorilor din 27 septembrie 2019.

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru, au depus luni, 30 septembrie, o contestație prin care solicită anularea hotărârii Adunării generale extraordinare a judecătorilor de vineri, 27 septembrie, privind ridicarea mandatelor acestora.

Autorii menționează că membrii CSM pot fi revocați doar cu numărul de voturi expuse pentru alegerea lor, iar pentru o parte din membrii CSM acest număr nu constituie nici jumătate din voturile cu care au fost aleși.

Anterior, șefa Guvernului, Maia Sandu, precum și ministra Justiției, Olesea Stamate, au declarat că adunarea s-a desfășurat cu încălcarea procedurii, iar hotărârile luate nu au efecte juridice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *