Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM dă înapoi? „Mâine doar…

CSM dă înapoi? „Mâine doar va fi examinat acest Regulament, dar nu și aprobat”

Pe agenda ședinței din 10 octombrie a Consiului Superior al Magistraturii (CSM), la punctul 7 este inclus, spre a fi aprobat Regulamentul CSM privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor. Regulamentul conține mai multe prevederi care îngrădesc accesul la informațiile de pe portalul instanțelor de judecată din R. Moldova În acest context, zeci de jurnaliști, activiști civici și avocați au anunțat că vor protesta, marți, la ora 09.00, la sediul CSM, împotriva votării acestui regulament. 

Ziarul de Gardă a discutat, la subiect, cu membrii CSM implicați în aprobarea acestui regulament, dar și cu președintele CSM, Victor Micu, care au lăsat să se înțeleagă că regulamentul doar va fi examinat în ședința de marți, nu și aprobat. Președintele CSM nu va participa la ședință. Conform informațiilor de pe pagina web a CSM, raportori în cazul „aprobării Regulamentul CSM privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor” sunt Anatolie Țurcan și Vera Toma.

Anatolie Țurcan are telefonul deconectat. În același timp, Vera Toma, unul dintre raportori susține că nu înțelege de ce societatea civilă și jurnaliștii s-au alarmat atât de mult. „Nu înțeleg de ce atâta zarvă după ce în agendă a fost inclusă examinarea acestui Regulament. Nu înțeleg la ce bun să fie organizat acel protest în fața CSM-ului. Se face prea mare agitație, deși mâine doar va fi examinat acest Regulament, dar nu și aprobat. Cred că va trebui să amânăm aprobarea Regulamentului, pentru a examina și proiectele de lege și deabia după asta să revenim la el. Trebuie să înțelegeți că nimeni nu încearcă să vă pună (jurnaliștilor, n.r.) piedici la accesul la informație. Apoi, acest proiect ar putea fi amânat și pentru că nu vor fi prezenți toți membrii CSM”, ne-a declarat Vera Toma.

Victor Micu, președintele CSM, a declarat pentru ZdG că nu va participa la ședința de marți a CSM. „A decedat un membru al familiei. Nu am să particip la ședința de mâine (marți, n.r.). Nu puteam prevedea ceea ce s-a întâmplat. La ședință vor participa 9 membri ai CSM. Trebuie să înțelegem clar că atunci când în agendă este scris inclus spre aprobare Regulamentul, asta este doar o formulare și înseamnă că acest Regulament va fi doar examinat. Ar putea fi chiar și niște dezbateri. Nu știu, vom vedea deja mâine”, ne-a spus Micu.

Vom reveni