Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM a propus președintelui eliberarea…

CSM a propus președintelui eliberarea din funcție a magistratei Andronic, implicată în scandalul „Cartea Verde”

Magistrata Judecătoriei Centru din Chișinău, Adela Andronic,  implicată în scandalul tranzacţiilor dubioase de la Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), a fost propusă astăzi președintelui Nicolae Timofti spre eliberarea din funcție. Adela Andronic a fost sancționată anterior de Colegiul Disciplinar cu avertisment, judecătoarea însă a contestat hotărârerea CSM și a declarat că este nevinovată. Contestație au depus și reprezentanții BNAA.

Amintim că printr-o decizie din 2015, judecătoarea a suspendat pentru două luni activitatea noii conduceri a BNAA, aleasă pe 13 ianuarie 2015. În acest timp, fili­a­lele a două bănci din ţară, Mol­dind­con­bank şi Mol­do­va­A­gro­in­d­bank (MAIB), l-au recunoscut pe Ole­k­sandr Pin­chuk, cetățean ucrainean, director interimar al asociației.  Despre cele 45 de zile de interimat ale lui Pinchuk, cu prejudicii de milioane, ZdG a scris în martie curent. Cu semnătura și autorizația lui Pinchuk, BNAA a fost impli­cată în tranza­cţii mai mult decât dubi­oase, care au dus, într-un final, la pre­ju­di­cii de peste 20 de mili­oane de lei, iar ulte­rior, la un dosar penal. 

În luna mar­tie 2015, după ce deci­zia jude­că­toa­rei Adela Andro­nic a fost anu­lată de Cur­tea de Apel (CA) Chi­şi­nău, iar direc­to­rul ales al BNAA, repus în drep­turi, au fost depuse mai multe plân­geri la orga­nele de drept. La 24 mar­tie 2015, Cen­trul Naţio­nal Anti­co­ru­pţie (CNA) a des­chis un dosar penal pen­tru tranza­cţi­ile de schimb valu­tar efec­tu­ate de fili­a­lele celor două bănci şi BNAA, urmă­ri­rea penală fiind con­dusă de pro­cu­ro­rul Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie, Ser­giu Catan. Deşi a tre­cut exact un an, rezul­tate vizi­bile pe această cauză penală nu au fost înre­gis­trate. Deși, autoritățile din R. Moldova spun că Oleksandr Pinchuk este căutat de aproape un an fără a fi localizat, acesta este un avo­cat de suc­ces din Ucraina care apare liber în spațiul public.

În ordo­nanţa pro­cu­ro­ri­lor, se precizează că MAIB a acceptat ca din con­tu­rile BNAA-ului con­dus de Pin­chuk să fie trans­fe­raţi, către patru com­pa­nii de asi­gu­rări, „Asito”, „Mol­da­sig”, „Vic­to­ria Asi­gu­rări” şi „Dona­ris VIG”, 823 mii de euro, sumă înre­gis­trată în con­tu­rile aso­ci­a­ţiei pen­tru pla­sa­rea garanţiei finan­ci­are externe, care, ulte­rior, nefi­ind pla­sată, a dus la exclu­de­rea R. Mol­dova din sis­te­mul „Carte Verde” din 1 octombrie 2015. După o serie de extindere a termenului, Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles urmează să ia o decizie în privnța R. Moldova la 2 iunie curent.

Adela Andronic a anunțat că va contesta hotărârea CSM la Curtea Supremă de Justiție.