Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cristi Danileț despre cazul Domnicăi…

Cristi Danileț despre cazul Domnicăi Manole: O intruziune a serviciilor de informații în cariera magistraților este contrară standardelor internaționale cu privire la independența justiției

Magistratul român, Cristi Danileț afirmă, în raport cu cazul Domnicăi Manole, că o intruziune a serviciilor de informații în cariera magistraților este contrară standardelor internaționale cu privire la independența justiției.

În urmă cu câteva luni o judecătoare din R. Moldova a fost înlăturată din magistratură de către CSM-ul de acolo pe motiv că există informații defavorabile privind integritatea sa, furnizate de serviciile secrete moldovenești. Ea a contestat decizia în instanță, iar mâine Curtea Constituțională din Moldova va decide dacă este constituțională verificarea compatibilității cu funcția de judecător de către serviciile de informații.

Vreau sa afirm în mod cert, în calitate de expert în materia independenței și integrității, că o intruziune a serviciilor de informații în cariera magistraților este contrară standardelor internaționale cu privire la independenta justiției. Nicio autoritate în afară CSM nu poate decide dacă o persoană este potrivită sau nu să fie judecător. Orice informații există cu privire la conduita acesteia trebuie valorificate în proceduri disciplinare sau penale. Dacă nu există o constatare legală a unor eventuale probleme, informațiile nu pot fi luate în considerare, mai ales atunci când provin de la serviciile speciale”, a menționat Danileț.

Mâine, 5 decembrie 2017, ora 10.00, Curtea Constituțională va examina în fond Sesizarea privind excepția de neconstituționalitate din Legea privind verificarea titularilor și candidaților la funcțiile publice  în privința verificării judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate. 

La 14 aprilie 2016. Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel (CA) Chişinău, anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

A doua zi, reprezentanţii CEC au atacat decizia la CSJ, iar peste doar o săptămână, la 22 aprilie 2016, printr-o hotărâre semnată de judecătorii Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chişca-Doneva, Iurie Bejenaru şi Oleg Sternioală, instanţa supremă anula decizia magistratei Manole ca fiind „ilegală”.

Ulterior, CEC s-a adresat Procuraturii Generale (PG) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cerând investigarea acţiunilor judecătoarei care, la Apel, nu le-a dat dreptate.

În acest context, pe 23 mai, Eduard Harunjen, procuror general interimar, se adresează la CSM, cerând acordul pentru iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei. Procurorul îşi explică demersul prin faptul că CSJ a constatat că hotărârea Domnicăi Manole a fost luată cu „interpretarea eronată de prima instanţă a unei legi care nu putea fi aplicată, deoarece era abrogată, depăşirea limitelor împuternicirilor de către prima instanţă prin faptul interpretării Constituţiei…”.

În ședința din 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător. La 21 iulie, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care a oficializat eliberarea din funcție a Domnicăi Manole, iar la 28 iulie, actul a intrat în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial.

Citiți și: Interviu cu judecătorul român, Cristi Danileţ: „Cum să aştepţi anticorupţie în R. Moldova, când nu ai rezolvat anticorupţia în justiţie?” Interviu cu Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, România