Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (DOC) Comunitatea Energetică salută decizia…

(DOC) Comunitatea Energetică salută decizia Curții Constituționale privind directorii ANRE

Comunitatea Energetică salută hotărârea Curții Constituționale (CC) din 8 decembrie, prin care directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au rămas în funcție. Poziția Comunității a fost exprimată într-o scrisoare, expediată președintelui CC, Alexandru Tănase.

În scrisoare, se menționează că  decizia CC este dovada protecției constituționalității legislației R. Moldova: „Prin această hotărâre, Curtea Constituțională a demonstrat nu doar că este un protector al constituționalității legislației Republicii Moldova, ci și a legislației Comunității Energetice și, în general, a statului de drept în Republica Moldova”.

Precizăm că la 8 decembrie curent, CC a declarat neconstituțională decizia Parlamentului privind abrogarea numirii în funcție a directorilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Potrivit Curții, Legea Energeticii stipulează procedura de demitere a directorilor ANRE și nu prevede eliberarea din funcție printr-o Hotărâre a Legislativului.

Comunitatea Energetică este o asociație între statele Uniunii Europene și cele din Europa de Sud-Est, scopul organizației fiind crearea unei piețe a electricității și gazului între UE și alte țări. Moldova a devenit membră a Comunității Energetice în anul  2009.

Energy_Community_welcomes_the_Constitutional_Courts_judgment_on_the_ANRE_case