Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Clădirea GBC și mașina lui…

Clădirea GBC și mașina lui Plahotniuc sub ținta unui aruncător de grenade! De ce grăbea Caralmalac săvârșirea asasinatului

„Hoțul în lege” Grigore Caramalac, alias Bulgaru, este unul dintre comanditarii asasinatului asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Numele acestuia a fost enunțat de către procurorul Vitalie Busuioc într-o conferință de presă, susținută la 27 aprilie împreună cu șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimovîn care au oferit detalii despre evoluția urmării penale. Potrivit oamenilro legii, Grigore Caramalac ar fi comandat omorul lui Vlad Plahotniuc din cauza că ar avea pe teritoriul R. Moldova mai multe dosare penale. Caramalac, care se află în F. Rusă și care deține cetățenia acestui stat urmează a fi citat pentru a-i fi înaintată ordonanța de punere sub învinuire. În cazul neprezentării, acesta urmează a  fi anunțat în căutare internațională, iar pe numele său, emis un mandat de arestare.

Grigore Caramalac a fost anunțat în căutare prin Interpol încă în 1998, când avea deschise în R. Moldova două dosare penale, pentru tentative de omor la comandă și mai multe episoade de şantaj.

Potrivit procurorilor, cel de-al doilea comanditar s-ar afla într-un penitenciar din R. Moldova, iar pe rolul instanțelor de judecată ar exista mai multe dosare penale deschise în prinvința acestuia. În celula în care este deținut a fost găsit un telefon mobil prin intermediul căruia comanditarul comunica cu un intermediar. Întrebat dacă cel de-al doilea autor al tentativei de asasinare este Veaceslav Platon, adjunctul interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc a declarat că la această etapă nu poate confirma și nici infirma ipoteza, deoarece în privința persoanei în celula căruia fost găsit telefonul nu a fos tînaintată învinuirea.

Procurorii susțin că cei doi comanditari grăbeau executorii pentru săvârșirea omorului, deoarece instanțele de judecată din R. Moldova urmau să dicteze condamnări în cazul acestora.

În urma investigațiilor s-a constatat că organizatorii asasinatului aveau două planuri de acțiune, în funcție de situație. În primul caz, executorii urmau să se plaseze în clădirea adiacentă sediului Global Business Center (GBC), care aparține lui Vlad Plahotniuc, și să lichideze două etaje ale construcției, inclusiv cel la care se află biroul liderului PDM, cu ajutorul unui aruncător de grenade. Cel de-al doilea plan pus la cale consta în lichidarea democratului cu ajutorul aceluiași aruncător de grenade  în timp ce mașina în care se va afla acesta va parca în garajul clădirii GBC.

Suma finală care urma a fi plătită după executarea omorului tuturor membrilor grupului criminal depășește un milion de euro, susțin procurorii. Suma de 200 de mii despre care se vehicula anterior, spun aceștia, reprezintă remunerarea executorilor propriu-ziși ai asasinatului.

Procurorul Vitalie Busuioc a declarat că unele dintre persoanele reținute în acest dosar colaborează cu organele de urmărire penală și oferă detalii despre planificarea tentetivei de asasinare.

În cadrul conferinței de presă a fost difuzat și un filmuleț din timpul audierii bănuiților pe dosar. unul dintre aceștia declară că familia sa a fost amenințată cu moartea, dacă planul nu era pus în acțiune în cel mai scurt timp.

La 7 aprilie, în cadrul unei operațiuni comune, procurorii din R. Moldova și cei din Ucraina au reținut 17 membri ai unei grupări criminale internaționale, opt pe teritoriul țării și nouă în statul vecin. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală pentru tentativă de infracțiune, organizarea unui grup criminal și omor la comandă, iar șase cetățeni moldoveni și doi ucraineni au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13.

Citiți și

Scenariu „de nisip” în tentativa de asasinare a lui Plahotniuc