Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine se face vinovat de…

Cine se face vinovat de incendiul produs la Telenești

Procuratura raionului Teleneşti a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală vizând cauzele incendiului, produs în toamna anului trecut, în care şi-au pierdut viaţa doi pompieri.

Astfel, pe banca acuzaţilor va compărea proprietarul magazinului de materiale de construcţii din or.Teleneşti, în acţiunile căruia procurorii au reţinut comiterea infracţiunii – încălcarea cu rea-voinţă a regulilor de protecţie contra incendiilor, dacă acestea au provocat urmări grave.

Amintim că tragicul incident a avut loc pe 26 noiembrie 2014, ora 03:00, când în magazinul de materiale de construcţii „Casa Meşterului”, din strada Dacia din or.Teleneşti s-a produs o deflagraţie de proporţii. În timpul operaţiunii de lichidare a incendiului, tavanul magazinului s-a prăbuşit peste doi pompieri de 21 şi de 24 de ani. În consecinţă, tinerii au decedat, iar alţi doi pompieri au suferit mai multe traumatisme, fiind internaţi de urgenţă în spital.

În cursul acţiunilor de urmărire penală, procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize, inclusiv: medico-legală, tehnică în construcţii, în domeniul tehnicii securităţii muncii, tehnico-incendiară.

Concluziile la care au ajuns procurorii indică asupra faptului că incendiul a fost cauzat de nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la instalarea şi exploatarea sistemului de încălzire autonomă a magazinului şi canalelor de evacuare a fumului. De asemenea, nefiind supus certificării corespunzătoare, sistemul de încălzire a fost instalat cu încălcarea standardelor şi prescripţiilor tehnice. Mai mult ca atât, contrar reglementărilor de protecţie contra incendiilor, a fost admisă instalarea centralei termice în apropierea încăperilor de depozitare a materialelor uşor inflamabile, iar lucrările de etanşare a sectorului de racordare a porţiunilor de ţeavă ale coşului de fum nu s-au efectuat în modul corespunzător. Astfel, proprietarul magazinului nu a asigurat condiţiile care ar exclude riscurile de incendiu şi ar asigura protecţia oamenilor, şi valorilor materiale împotriva focului şi factorilor nocivi.

Investigaţiile au arătat că, în timpul stingerii incendiului pompierii au respectat toate normele de protecţie a muncii la efectuarea lucrărilor de depistare şi lichidare a focarelor de ardere.

Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, proprietarul magazinului riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 200 la 500 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la 2 ani.