Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este procurorul care i-a…

Cine este procurorul care i-a luat locul lui Viorel Morari la șefia Procuraturii Anticorupție

În timp ce activitatea Procuraturii Anticorupție (PA) este supusă unui control efectuat de un grup din 21 de procurori, iar Viorel Morari consideră neîntemeiate aceste verificări, precum și suspendarea sa din funcție, la șefia PA a fost numit un șef interimar. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale (PG) fotoliul lui Morari va fi ocupat pentru o perioadă de o lună de către procurorul Serghei Gavajuc.

Serghei Gavajuc a exercitat anterior funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al PA, șef al Oficiului Nord. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul trecut, Gavajuc a ridicat de la Procuratură un salariu de 357 de mii de lei. Familia procurorului deține două terenuri intravilane, un apartament, o casă de locuit de 107 m2, dar și alte două averi imobile. Procurorul mai declară și două automobile: o Skoda procurată în 2016 cu o valoare de 90 de mii de lei și un Mercedes procurat în 2018, cu o valoare de 150 de mii de lei.

Viorel Morari a atacat în instanța decizia procurorului general de-al suspenda din funcție, însă Judecătoria Chișinău i-a respins cererea. Șeful suspendat al PA consideră că actele administrative emise de procurorul general, „fără a fi motivate”, constituie o încălcare flagrantă a principiilor, prevăzute de Codul administrativ, inclusiv principiului de eficiență, care prevede că „procedura administrativă se realizează într-un mod simplu, adecvat, rapid, eficient și corespunzător scopului”. Or, potrivit lui Morari, delegarea sa nu este nici eficientă, nici corespunzătoare scopului, deoarece urmează predarea documentelor și materialelor din gestiune, care nu poate avea loc într-o zi, precum și deplasare la un alt loc de muncă, unde eficacitatea activității va fi una sub media din subdiviziunea respectivă. De asemenea, Morari susține că dispunerea unui control al activității Procuraturii Anticorupție cu implicarea unui grup de control, format din 21 de procurori, va bloca inevitabil activitatea procuraturii specializate și va tergiversa desfășurarea urmăririi penale în cauzele penale din gestiune. Totodată, scrisoarea lui Morari conține argumente privind vulnerabilitatea procurorilor din cadrul PA în cazul unui eventual control al activității, „care poate influența inamovibilitatea și independența acestora”.

Viorel Morari și șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Dorin Compan, au fost suspendați din funcție în legătură cu efectuarea unui control special în cadrul celor două instituții, inițiat prin dispoziția procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit Procuraturii Generale (PG) controlul are drept scop verificarea și evaluarea activității celor două unități specializate ale Procuraturii.