Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este membrul comisiei care…

Cine este membrul comisiei care ar fi evaluat disproporțional candidații la funcția de procuror general

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a făcut public tabelul punctajului oferit de membrii comisiei pentru cei 16 candidați la funcția de procuror general. În tabel au fost trecute însă doar numele a patru membri ai comisiei, iar ceilalți doi membri, ale căror nume nu au fost publicate, sunt Petru Bobu și Raisa Botezatu. Dacă facem o simplă analiză însă a rezultatelor, constatăm că membrul comisiei, acuzat de Stamate că ar fi evaluat disproporțional candidații, este Petru Bobu.

Conform tabelului, unul dintre cei doi membri ai căror nume nu a fost prezentat, a acordat zero puncte candidatului Vladislav Gribincea. Din înregistrările video ale etapei interviului, concluzionăm că Raisa Botezatu nu i-a oferit un punctaj candidatului respectiv, în contextul unui conflict de interese.

„Înainte de a începe să vorbesc, trebuie să declar un conflict de interese. Doamna Botezatu este membru al CRJM”, a declarat Vladislav Gribincea înainte de interviul din cadrul concursului.

„Doamna Botezatu a declarat acest conflict la prima ședință. El este notat în procesul verbal. Eu zic că doamna Botezatu nu va participa la luarea deciziei”, a menționat atunci și ministra Olesea Stamate.

În acest context, prin metoda excluderii, constatăm că membrul cu numărul șase din tabel, al cărui nume nu a fost făcut public, este avocatul și fostul procuror Petru Bobu, care l-a înlocuit în cadrul comisiei pe expertul Dumitru Postovan, delegat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Consilierul Zinaidei Greceanîi, Fadei Nagaceveschi, a declarat pentru Ziarul de Gardă că Postovan a fost înlocuit de Bobu în comisie, în contextul în care Postovan avea un arbitraj la Moscova și nu putea fi prezent la Chișinău în zilele în care erau programate interviului. Potrivit lui Nagacevschi, Postovan a solicitat ministrei Justiției amânarea interviurilor pentru o altă zi, iar pentru că acest lucru nu a fost posibil, președinta Parlamentului a fost nevoită să delege o altă persoană.

Ministra Olesea Stamate a declarat în cadrul unui briefing de presă, fără a face public numele lui Petru Bobu, că acesta ar fi evaluat disproporționat candidații.

„Analizând punctajele cumulative, am constat că un membru al comisiei a aprecizat în mod vădit disproporționat unii candidați, în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisiei. Acest fapt a distorsionat punctajul final, influențând esențial rezultatul concursului”, a declarat Stamate, care a mai precizat că va emite un ordin pentru anularea rezultatelor concursului.