Chirurg, condamnat pentru neglijenţă, soldată cu decesul pacientei

Un chirurg din Bălţi a fost condamnat pentru neglijenţă la acordarea asistenţei medicale, care a cauzat decesul unei fetiţe de 8 ani.
Cazul a avut loc la 13 iunie 2013, când copila a fost dusă de către părinţi la Spitalul Municipal pentru Copii din Bălţi pentru o operaţie de extirpare a adenoizilor.

Potrivit Procuraturii mun. Bălţi, medicul otorinolaringolog în secţia chirurgie a spitalului i-a efectuat fetiţei operaţia, însă trei zile mai târziu a externat-o, fără a-i acorda asistenţa medicală postoperatorie necesară. Peste 6 zile după operaţie, fetiţa a fost transportată de urgenţă la spital în stare gravă, unde a decedat fără a-şi reveni din comă.

Expertizele dispuse de procurori pe acest caz au concluzionat că: medicul a externat minora precoce şi nu a asigurat volumul necesar de acordare a asistenţei medicale postoperatorie, prevăzută de Protocolul Clinic standardizat pentru medicii pediatrici din secţiile de reanimare şi terapie intensivă pediatrică, aprobat prin ordinul Ministerului Sănătăţii. Astfel, potrivit experţilor, între cauza survenirii decesului copilului şi asistenţa medicală acordată de către medic, există legătură de cauzalitate.

Pentru acţiunile sale, medicul chirurg, în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare, cu privarea de dreptul de a activa în sfera medicală timp de 3 ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *