Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cetățean al Siriei, documentat pentru…

Cetățean al Siriei, documentat pentru uz de fals în acte

Pe numele bărbatului, inspectorii de frontieră au întocmit proces-verbal de audiere și constatare a infracțiunii prevăzută de art. 361 al. 1 Cod Penal al RM „Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ștampilelor sau sigiliilor false”. Totodată, pașaportul a fost ridicat și transmis spre expertiză specialiștilor din cadrul Departamentului Poliției de Frontieră.

Cazul a fost înregistrat la 10 august a.c., în punctul de trecere „Leușeni”. Cetățeanul străin, de 33 de ani, domiciliat în R. Moldova, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților specifice traversării hotarului. La verificarea pașaportului, polițiștii de frontieră au avut suspecții referitor la datele privind valabilitatea acestuia, motiv pentru care actul de călătorie a fost supus unui control minuțios cu ajutorul tehnicii speciale, în urma căruia s-a dovedit uzul de fals.

Sirianul a refuzat să dea declarații despre falsul din pașaport. Cazul este cercetat în continuare de către ofițerii de investigații speciale. Dacă culpabilitatea acestuia va fi demonstrată, bărbatul riscă amendă în mărime de până la 400 unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau privațiune de libertate până la 3 ani.

În primul semestru al anului curent, în punctele de trecere a frontierei de stat, inspectorii de frontieră au depistat și ridicat 44 de pașapoarte false sau falsificate. În luna iulie și prima decadă a lunii august au fost descoperite 5 pașapoarte contrafăcute: două emise de autoritățile R. Moldova și altele trei – turcesc, francez și sirian.