Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cei patru candidați la șefia…

Cei patru candidați la șefia Autorității Naționale de Integritate în vizorul SIS

Cei patru pretendenți la șefia Autorității Naționale de Integritate (ANI) vor fi verificați de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Mâine, 19 mai, membrii Consiliului de Integritate (CI) al ANI urmează să se întâlnească în ședință pentru a expedia o solicitare către SIS în acest sens, astfel cum prevede Regulamentul privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcțiilor de preşedinte şi vicepreședinte al ANI. La ședința de astăzi a CI au fost prezenți doar trei membri. Din lipsă de cvorum, ședința a fost programată pentru mâine, ora 10. „Cred că trebuie oricum să ne vedem mâine în ședință, chiar dacă iar vom stabili că nu avem cvorum, să nu creadă lumea că fugim de această responsabilitate”, a declarat membra CI, Tatiana Pașcovschi.

La concursul pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai ANI au depus dosare ex-președintele ANI, instituție care până la 1 august 2016 se numea Comisia Națională de Integritate, Anatolie Donciu, fostul vicepreședinte al CNI, Victor Strătilă, șeful Direcției control venituri și proprietăți, Lilian Chișcă, dar și Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), desemnat din rândul profesorilor de drept titulari.

Chiar dacă în ședința de 4 mai membrii Consiliului de Integritate au extins cu zece zile termenul de depunere a dosarelor, invocând faptul că dacă cele patru candidaturi nu vor trece vor fi nevoiți să organizeze un nou concurs, dosare nu a mai depus nimeni.

Durata mandatului președintelui și a vicepreședintelui Autorității este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Potrivit Regulamentului de concurs, Consiliul de Integritate solicită SIS-ului să verifice și să comunice dacă candidatul a fost colaborator operativ sau agent sub acoperire al serviciilor de informații, inclusiv informator al acestor servicii până în anul 1991. Candidații care trec de această etapă, urmează să susțină proba scrisă, interviul și să fie testați la detectorul comportamentului simulat (poligraf).

La sfârșitul lunii martie, ZdG scria că de opt luni, funcţionarii din R. Moldova care-şi ascund averile duc o viaţă lipsită de griji. Cu largul concurs al autorităţilor, declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora nu mai sunt verificate de nicio instituţie, toate sesizările venite la acest subiect fiind arhivate şi păstrate pentru viitorii inspectori de integritate, care există doar pe hârtie.