Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce transmite ministrul Justiției în…

Ce transmite ministrul Justiției în ziua în care CC examinează sesizarea ce vizează Legea Procuraturii

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că nu crede în „coincidențe” și că „se creează impresia că Curtea Constituțională (CC) este atrasă de niște arhitecți invizibili într-un joc perfid, pentru înlăturarea procurorului general”.

„La 25.05.2020 va fi examinată cauza judiciară la cererea candidatului care a picat concursul și care contestă rezultatele concursului pentru funcția de procuror general prin care domnul Stoianglo a fost declarat câștigător. Acest caz se află la etapa pledoariilor, adică la final. Să fie o coincidență că o sesizare depusă în septembrie 2019 se examinează la 21.05.2020, cu 4 zile înainte de ședința de judecată prin care se încearcă a anula concursul pentru funcția de procuror general?”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

În aceste momente, CC examinează sesizarea nr. 168a/2019  privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, a Hotărârii Parlamentului nr. 101 din 30 iulie 2019 privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova și a Decretului președintelui Republicii Moldova nr. 1232-VIII din 31 iulie 2019 privind desemnarea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar

Între timp, în fața sediului CC are loc o manifestație în susținerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, după ce în spațiul public au apărut zvonuri că s-ar încerca înlăturarea acestuia din funcție.

Semnatarii sesizării, reprezentanți ai grupului parlamentar „Pro Moldova”, spun că solicitările nu au vreo legătură cu actualul procuror și că, în cazul în care CC va decide să anuleze anumite prevederi, acestea nu vor avea efect retroactiv și nu se vor răsfrânge asupra lui Alexandr Stoianoglo.