Ce se întâmplă cu rezultatele concursului organizat de Parlament pentru funcția de judecător la CC?

Pe 25 iulie, Consilia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a anunțat că fostul secretar la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, și fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, au fost desemnați câștigători ai concursului pentru două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională (CC).

Deși, după această dată au fost organizate trei ședințe plenare, candidaturile respective nu au fost examinate și votate în Parlament.

La trei săptămâni de atunci, trei deputați din majoritatea parlamentară, care reprezintă fracțiunile PAS, PPDA și PSRM, au înregistrat un proiect de lege prin care îi propun drept judecători la Curtea Constituțională pe fosta judecătoare Domnica Manole și membrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Dumitru Pulbere.

Dacă ex-magistrata Domnica Manole s-a regăsit printre persoanele care au depus dosarul la Parlament pentru funcția de judecător la CC, atunci Dumitru Pulbere, care de doi ani este președinte al Comisiei pentru constituționalitatea și drepturile omului din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele R. Moldova Igor Dodon, nu s-a regăsit printre cei care au despus dosarele.

Am încercat să aflăm o precizare de la președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, despre ce se întâmplă cu rezultatele concursului și cei doi candidați selectați, dar nu am reușit. Nici secretarul Comisiei, Vladimir Țurcan, nu a răspuns la telefon.

Contactată, Cristina Rotari, consultant superior în Comisia juridică, numiri și imunități, a declarat că nu poate să ofere o explicație și că urmează să discutăm cu președintele Comisiei.

Nici serviciul de presă al Parlamentului nu a putut să ofere explicații la subiect, precizând că persoanele responsabile nu au fost dispuse să facă claritate.

Proiectul de lege privind numirea Domnicăi Manole și a lui Dumitru Pulbere la CC a fost înregistrat astăzi, 15 august, la Parlament de către deputatul PAS, Mihai Popșoi, deputatul PPDA, Alexandr Slusari și deputatului PSRM, Vlad Bătrîncea.

Contactat, fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, desemnat la 25 iulie câștigător al concursului organizat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului pentru un fotoliu de magistrat la Curtea Constituțională, a declarat pentru Ziarul de Gardă că nu a aflat din presă despre faptul că sunt promovate alte candidaturi la CC și că nu a fost informat de Parlament despre o eventuală anulare a rezultatelor concursului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *