Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce încălcări a depistat Amnesty…

Ce încălcări a depistat Amnesty International Moldova în cazul Grupului Petrenco?

Amnesty International Moldova a luat act de copia sentinței de condamnare, emisă în data de 28 iunie, de către Judecătoria Chișinău, sectorul Rîșcani, în privința lui Grigore Petrenco și a celor 8 co-protestatari.

„Luând în considerație principiul supremației drepturilor fundamentale ale omului și a legislației internaționale la care a aderat R. Moldova față de legile interne, inclusiv în cazul divergențelor sau interpretărilor legislative, constatăm că sentința nominalizată poartă un caracter tendențios, și conține următoarele abateri de la standardele internaționale:

1) A fost încălcat art. 6 (dreptul la un proces echitabil) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale (CEDO), care cere „judecarea cauzelor în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială„, iar acest termen rezonabil presupune, în condițiile RM, cu includerea anchetei preliminare pe cazuri penale – nu mai mult de 1 (un) an. Însă dosarul penal nominalizat, inclusiv ancheta, a fost tergiversat 2 ani.

2) Art. 6 CEDO presupune statuează sentințe adecvate coroborate cu mărimea și gravitatea infracțiunii, adică – urmează a fi respectată prezumția nevinovăției, iar pentru contravenții minore nu se pedepsește din punct de vedere penal și nici cu pedepse punitive de închisoare.

3) Prin sentință se încalcă art. 11 (libertatea de întrunire şi de asociere) CEDO deoarece se menține în vigoare regimul „controlului judiciar” pentru a restricționa posibilitatea activiștilor de a participa la întruniri publice pașnice și a-și exprima liber și în mod public ideile sale. Amnesty International Moldova reiterează, că acest principiu, potrivit deciziei Tribunalului internațional de la Nuremberg, este restricționat doar în 3 cazuri: a) discursuri de ură, b) discursuri rasiste, c) discursuri naziste. Ne întrebăm – care din aceste 3 principii le-a încălcat Grigore Petrenco, pentru a-i fi restricționate drepturile sale constituționale?”,  susțin reprezentanții Amnesty International Moldova. 

Totodată, ei susțin că justiția din țara noastră încă nu a fost reformată și are deficiențe serioase la capitolul Drepturile Omului, și în mod neîntemeiat aplică art. 285 din Codul penal al RM (dezordini în masă) – fără a lua în considerația practica pozitivă a statelor occidentale în acest domeniu, evitând recomandările Consiliului Europei cu privire la necesitatea „umanizării pedepselor penale”.

Citiți aici: Prima declarație a lui Petrenco după ce instanța l-a condamnat la închisoare cu suspendare