Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce calități trebuie să posede…

Ce calități trebuie să posede inspectorii de integritate, cei care vor verifica declarațiile de avere ale funcționarilor

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), instituție abilitată să controleze averea și interesele personale a persoanelor cu funcții publice, anunţă, începând cu data de 12 aprilie 2018, concurs pentru angajarea inspectorilor de integritate.

Potrivit anunțului publicat de ANI, sarcinile funcţiei sunt:

  1. Controlul averii și al intereselor personale.
  2. Controlul privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor.
  3. Promovarea conceptului de integritate ca instrument de prevenire a corupţiei.
  4. Facilitarea procesului de declarare a averii şi intereselor personale prin activităţi de conștientizare şi consultare a organizațiilor publice și a subiecților declarării în domeniul de activitate.

Condiţiile de participare la concurs:

  1. deţine cetăţenia Republicii Moldova;
  2. are domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova;
  3. are capacitatea de exerciţiu deplină;
  4. are o reputaţie ireproşabilă;
  5. nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani până la anunţarea concursului membru al vreunui partid politic, nici nu a desfăşurat activitate politică în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;
  6. este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei conform certificatului medical de sănătate eliberat în condiţiile legii;
  7. cunoaşte limba de stat.

Cerinţe specifice:

  • integritate ireproşabilă;
  • comunicare eficientă;
  • capacităţi de acumulare şi prelucrare operativă a informaţiei;
  • abilităţi de elaborare a versiunilor de investigaţie şi perfectare a documentelor procedurale;
  • capacităţi de analiză  a datelor, faptelor/ evenimentelor, de expunere şi argumentare a concluziilor.

Candidații trebuie să aibă studii superioare juridice sau economice și experienţă profesională: în ultimii 4 ani de activitate a avut cel puţin 2 ani de experienţă de muncă în domeniul studiilor superioare deţinute.

Persoanele interesate pot depune dosarul de participare la concurs, personal sau prin poşta electronică, până pe 4 mai. Ce acte trebuie să conțină dosarul, dar și alte detalii, pot fi găsite pe site-ul ANI.

Autoritatea Națională de Integritate a fost creată în august în august 2016, luându-i locul fostei Comisii Națională de Integritate. Noua instituție a fost însă nefuncțională mai bine de un an, timp în care declarațiile de avere și interese ale funcționarilor nu au putut fi verificate. Abia în decembrie 2017, după mai multe încercări eșuate, a fost numită în funcția de președinte al ANI. Inspectorii de integritate ai ANI vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni.

Alte articole și știri despre Autoritatea Națională de Integritate puteți citi AICI