Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cazul sutelor de locuitori ai…

Cazul sutelor de locuitori ai satului Drepcăuți, care spun că nu au acces la propriile terenuri agricole, a ajuns la PCCOCS

economica.net/

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță începerea urmăririi penale în cazul prelucrării de către două companii a terenurilor de pământ, pe care le aveau în proprietate peste 200 de locuitori ai satului Drepcăuți, Briceni, ceea ce le-a adus prejudicii de peste 6 milioane de lei.

Procurorii au pornit urmărirea penală pe comiterea infracțiunii de samovolnicie de către agenții economici, care le-au prelucrat pământurile locuitorilor satului vizat, în dezacord direct cu voința lor. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru un termen de până la 8 ani.

În luna iulie a anului curent, mai mulți proprietari de terenuri din localitatea Drepcăuți, au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu au acces la terenurile lor agricole. Oamenii afirmau că terenurile le-au fost preluate abuziv în arendă în perioada 2012-2013, iar din 2015-2016 nu au primit plată, intrând de atunci în litigiu cu un agent economic.

„Conflictul din satul Drepcăuți a început când s-a întărit programul „Pământ”, dar culmea răbdării fărădelegilor săvârșite în adresa proprietarilor de cote de pământ și cote valorice a fost la adunarea generală a cotașilor din 15 februarie 2015, când țăranii au primit toată informația despre averea lor de la privatizare, unde au constatat că diferiți fondatori și administratori, i-au furat, înșelat și oamenii au rămas fără nimic. […] Procesele de judecată continuă timp de cinci ani, perioadă în care s-au înregistrat următoarele succese ale țăranilor în insanța de judecată: rezilierea contractelor de arendă a terenurilor agricole, evacuarea forțată și încasarea prejudiciului pentru perioada 2015-2016 în sumă de 3,5 milioane de lei. […] Noi, proprietarii, având toate aceste hotărâri, nu ne putem folosi de averea noastră, fiindcă în spatele la toate aceste nelegiuri este interesul de îmbogățire ilegală și deposedare de proprietatea privată a țăranilor”, se arată într-o declarație semnată anterior de către 300 de proprietari de terenuri agricole, care au cerut autorităților să intervină.