Captură de droguri aduse din Turcia și Iran. PCCOCS a prezentat schema „ingenioasă” pe care o foloseau membrii grupării

Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) împreună cu cei de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) au anunțat despre reținerea în flagrant a unei grupări organizate care transporta substanțe narcotice în cantități deosebit de mari.

Nicolae Chitoroagă, directorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, susține că această grupare formată din cetățeni de etnie turcă și curdă a fost documentată timp de trei ani.

„Acest grup organizat din Turcia a format o filieră de transportare a drogurilor sintetice de pe teritoriul Iranului și Turciei spre Uniunea Europeană trecând prin R. Moldova. În timp ce documentam această grupare, am stabilit traseele prin care urma să fie transportate substanțele narcotice. Pe 19 februarie, din Turcia a pornit un camion spre R. Moldova. Noi bănuiam că în afară de marfa declarată, în camion erau ascunse și substanțe narcotice. La frontiera R. Moldova, șoferul camionului a anunțat că transportă roșii ce urmau să fie comercializate pe teritoriul țării noastre. PCCOCS și IGPF au organizat mai multe percheziții și au reținut în flagrant cinci membri ai grupării. Aceștia au fost reținuți în timp ce descărcau heroina din ascunzișurile camionului, ce nu puteau fi identificate de scanner.  În urma perchezițiilor au fost depistate circa 84 kg de heroină. Ieri, 25 februarie, procurorii le-au înaintat învinuiri pentru săvârșirea infracțiunii de transportarea ilegală a drogurilor, iar astăzi urmează să fie examinate aceste demersuri și membrilor grupării să le fie aplicat arest preventiv”, a relatat Chitoroagă.

Totodată, directorul Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari susține că gruparea organizată a fost reținută într-o suburbie din Chișinău. „Camionul era supravegheat non-stop atât de colegii din Bulgaria și România, cât și de noi… În cursul a trei ani de documentare a grupării criminale, am identificat două rute de transportare a drogurilor: Afganistan – Iran – Turcia – Ucraina (calea maritimă) – Republica Moldova sau Afganistan – Iran – Azerbaidjan – Georgia – Ucraina (feribot) –R. Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania). Afganistan – Iran – Turcia – Bulgaria – România – R. Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania). R. Moldova este atractivă pentru traficanții de droguri din cauza așezării geografice și pentru că suntem o țară „safe” pentru Uniunea Europeană și nu se fac controale suplimentare”, a menționat acesta.

Potrivit lui Anatolie Pitel, procurorul care se ocupă de aces caz, liderul acestei organizații se afla permanent pe teritoriul R. Moldova și a reușit aici să-și întemeieze o familie.

„Membrii grupării aveau o schemă bine stabilită: la indicația liderului grupării, un cetățean turc stabilit de mai mulți ani în R. Moldova a fondat o companie de transport. Mai mult, ei dădeau aceste remorci în arendă și altor companii din țara noastră, care nici nu bănuiau că erau folosite în această schemă. Aceste remorci erau date în arendă doar cu o singură condiție – ca șoferul să fie al lor… Noi urmăream acestă grupare din momentul fondării companiei. Când am înțeles că un camion a fost încărcat cu heroină am pornit acțiunea. Am făcut tot posibilul ca să reținem membrii grupării”, a zis Oleg Bucătaru, șeful echipei de investigații. El a mai spus că din 2004 până în 2018, în mai multe țări au fost reținute nouă capturi, adică  1 137 kg de heroină, transportate de această grupare. „Însă, de fiecare dată era reținut doar șoferul camionului, dar nu și membrii grupării”, menționează Bucătaru.

Cele 84 de kg de heroină, în valoare de circa 5 milioane de euro, au fost transmise pentru efectuarea expertizei, iar cei cinci cetățeni ai Turciei au fost reținuți pentru 72 de ore. Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă închisoare de până la 15 ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Zaza

    cu traficul de droguri inRM are voie sa se ocupe daor ulinici si lobbystii sai din SUA si UE ….anume dupa ce SUA si-a instaurat democratia in Afganistan traficul de herina din regiune sa ridicat de zeci de ori

  2. ivancelgroaznic

    Peste tot unde uncheshu Sam instaleaza democratie, apare trafik mare de drog. Nenumarate sint ekzemple. Si alde i trafna liber la plaha cu Dodon dau mic ca au si ei parte de aci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *